• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski IT sektor zablistao u Frankfurtu: Nemci "bacili oko" na Novi Sad

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, kaže da srpski IT pokazuje sjajne performanse poslednjih godina

  • 2

Biznis forum "TechConnect" koji je održan u zgradi Frankfurtske berze, u okviru "Dana kulture Srbije", bio je uspešan za novosadske IT kompanije jer je nekoliko nemačkih firmi pokazalo interesovanje za otvaranje poslovnih jedinica u tom gradu, saopšteno je.

Mimo toga, navodi se da je dosta kompanija zainteresovano i za angažovanje srpskih kompanija na svojim projektima.

IT konsultant u kompaniji Accenture, Milovan Rankov, koji je jedan od organizatora Biznis foruma, rekao je za Tanjug da je osnovni cilj organizovanja foruma bio da se firme iz Srbije i Novog Sada povežu sa firmama iz Hesena, odnosno Frankfurta.

- Na ideju smo došli jer smo prepoznali da tržište Nemačke ima potrebe za profesionalnim stručnim kadrom iz Srbije. Organizovali smo Biznis forum prvi put, u Privrednoj komori Frankfurta u zgradi Berze. Bilo je više od 50 učesnika. Potvrdilo se naše očekivanje. Imamo nekoliko firmi koje su zainteresovane za otvaranje poslovnih jedinica u Novom Sadu, ali i dosta firmi zainteresovanih za angažovanje naših firmi na svojim projektima - rekao je Rankov.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, kaže da srpski IT pokazuje sjajne performanse poslednjih godina.

- U poslednje tri godine smo udvostručili izvoz IT industrije Srbije i naša projekcija je da će ove godine biti oko 3,5 milijardi evra. Moglo je biti i četiri, ali je bila jedna korekcija tržišta ove godine i to je uslovilo malo sporiji rast. Taj rast je i pored toga impresivan i on je definitivno prepoznat na globalnoj sceni kao sektor koji isporučuje i kvalitet i ima sposobnosti da zadovoljji najviše zahteve tržišta - rekao je Šolaja.

Dodao je da očekuje dalji rast, jer je u poslednjih 15 godina on bio između 20-25 odsto svake godine.

- Ono što je prepoznato na svetskom tržištu u srpskom IT-u nije neouobičajeno. Jednostavno ni na celoj planeti obrazovni sistemi nisu uspeli da isprate dinamičan rast IT i jednostavno nema mnogo inžinjera. Zato smo i mi dobili šansu, a školujemo jako kvalitetne ljude koji mogu da odgovore na zahteve i na zaista ozbiljne zahteve svetskog tržišta, a odatle i potiče uspeh našeg IT-a - kaže Šolaja.

Očekuje nastavak rasta izvoza IT usluga, jer Srbija sa tri milijarde izvoza obuhvata oko 0,3 odsto ukupne vrednosti svetskog tržišta IT usluga.

Inače, TechConnect konferencija je imala za cilj okupljanje stručnjaka iz IT industrije, IT profesionalca i preduzetnika kako bi razgovarali o mogućnostima za bliski rad i outsourcing u jednom od najvažnijih IT klastera u Srbiji, usredsređenom na centar inovacija - Novi Sad, gde je uspostavljen univerzitetski sistem koji stvara talente za sve veći broj IT kompanija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    17. septembar 2023 | 13:53

    Bacili su oni oko odavno na celu Srbiju.Okupator ne miruje.

  • Zoran

    17. septembar 2023 | 14:44

    Novi Sad posle BG je najperspektivniji grad u ovom delu Evrope.Jak univerzitetski centar,dobar geografski položaj na velikoj je reci blizu naše prestonice,blizu je EU i glavi grad jedne od najbogatijih agrarnih regija(opet) u Evropi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>