• 0
 ≫ 

Istorijski trenutak berze: Kako su skočile akcije Game Stop zbog momaka sa Reddita i napravile haos

 ≫ 

GameStop je američki lanac za prodaju video igara, kompjuterske opreme, ali i ostalih elektronskih uređaja za široku potrošnju, sa više od 5.500 prodavnica i sedištem u predgrađu Dalasa

  • 0
GameStop kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Za samo jedan dan vrednost akcija američkog lanca prodavnica video igara Game Stop Corp na Njujorškoj berzi porasla je za 18,12 procenata, a taj trend se nastavio i po zatvaranju Volstrita, na takozvanom vanberzanskom trgovanju.

Time je, istorija ispisana, kako je napisao i jedan jedan korisnik Reddita situaciju koja se trenutno zbiva oko GameStop. Ukratko rečeno, mali investitori, okupljeni na jednoj grupi platforme Reddit, krenuli su na vukove s Volstitra i uspeli da ih nadmudre u njihovoj sopstvenoj igri.

Priča se pokrenula kad su akcije posrnulog GameStopa odjednom počele naglo da rastu. Mediji su počeli da nagađaju šta stoji iza tog neverovatnog razvoja događaja, a onda se uključila i Bela kuća koja je poručila da Ministarstvo financija prati situaciju.

Da bismo objasnili kako je došlo do toga da deonice jednog lanca video-igara, koji je planirao ove godine da zatvori 450 prodavnica, postanu najtraženije na tržištu, treba razjasniti šta je u pozadini.

Kako je došlo do ovoga?

 

Vrednost akcija dostigla je rekordnu vrednost od deset milijardi dolara usled berzanske trke koja se odvija između dve grupe investitora. Jednih koji se klade da će vrednost akcija opasti i drugih koji veštački podižu tržišnu kapitalizaciju cele kompanije.

Takozvani "short sellers" investitor deonice pozajmljuju na oročeni period, prodaju na otvorenom tržištu u nadi da će vrednost u budućnosti pasti, što znači da bi ostvarili profit naknadno kupujući akcije po manjoj vrednosti. Sa suprotne strane nalaze se trgovci udruženi na popularnom sajtu Reddit. Short sellers su na primer, posebno aktivni kada se radi o akcijama Tesla motorsa.

GameStop je miljenik Reddit-a, gde stotine korisnika insistira na kupovini akcija, nakon što su investitori koji se klade protiv lanca elektronike i video igara pogurali takozvanu "kratku kamatu" na 100 odsto. Kratka kamata je broj akcija koje su kratko (short sell) prodate, ali još uvek nisu pokrivene ili zatvorene.

Osnivač Tesle Ilon Mask objavio je na svom Tviter profilu trenutnu situaciju, nakon čega se vrednost akcija GameStop-a duplirala u trgovanju van radnog vremena. A znamo svi kako reaguje berza na Maskov tvit.

Zbog takve situacije, investicioni fondovi rizikuju da izgube desetine milijardi dolara, nakon što se period pozajmice okonča. 

Short selles investitori ciljali su GameStop koji se usled pandemije našao u problemima. Jedan takav investitor, Endru Left iz kompanije Citron Research objavio je video u kojem iznosi razloge zašto akcija GameStop-a treba da vredi 20 dolara, zatim je povukao svoje reči i tvrdio da su on i njegova porodica dobili pretnje.

Vrednost akcija GameStopa-a porasle su za čak 68 odsto prošlog dana, popevši se na preko 240 dolara po akciji u jednom trenutku.

GameStop kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Melvin Capital, hedž fond koji je prvi počeo sa šort selingom (short selling) zatvorio je svoju šort poziciju u GameStop-u u utorak popodne nakon što je pretrpeo ogroman gubitak.

Pored njih i Citron Research objavio je da je pokrio večinu ili sve svoje pozicije.

Međutim, mnogi korisnici na Reddit-u smatraju da je u pitanju varka, jer taj fond želi da izazove paniku među korisnicima tog sajta, kako bi počeli da likvidiraju svoje akcije i time ponovo smanje cenu.

GameStop je kratko vredeo oko deset milijardi krajem 2007. godine, ali je prvi put premašio tu cifru u utorak.

GameStop je američki lanac za prodaju video igara, kompjuterske opreme, ali i ostalih elektronskih uređaja za široku potrošnju, sa više od 5.500 prodavnica i sedištem u predgrađu Dalasa.

Sve dosadašnje prognoze koje se odnose na poslovanje ove kompanije u srednjem roku nisu bile nešto naročito pozitivne, delom zbog pandemije, a pomalo i zbog činjenice da glavna roba koju ona nudi u svojim prodavnicama, video igre, gejmeri sve više preuzimaju online, a ne na fizičkim nosačima.

Kompanija je u poslednje tri godine izgubila 1,6 milijardi dolara. Pa opet, od početka godine do danas, vrednost njenih akcija porasla je za čitavih 275 odsto.

Razlozi za to leže u pogrešnom klađenju.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>