• 5
 ≫ 

Na današnji dan, 2004. godine, iz malene sobe na Harvardu krenulo je rađanje svetske imperije

 ≫ 

Fejsbuk - vodeća društvena mreža, u čijem je vlasništvu i popularni Instagram - osnovana je 4. februara, pre tačno 17 godina

  • 5
Mark Zakerberg, Harvard

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Mark Zakerberg imao je samo 20 godina kada je osnovao najpopularniju društvenu mrežu, za druženje i povezivanje ljudi, a to je Fejsbuk.

Sve je počelo 4. februara 2004, iz male sobe na Harvardu, a uspešni Amerikanac je 14. maja iste godine napunio 21 godinu. Bio je izuzetno mlad, ali ispred svoje generacije.

Možda zvuči neverovatno, ali 60,6 odsto korisnika interneta provodi svoje vreme na Fejsbuku, i mimo Epla, Majkrosofta i Amazona, važi za najvredniju američku kompaniju. Svakog dana, oko 35 miliona ljudi promeni svoj status na ovoj mreži.

Od 2012. počeli su intenzivno da kupuju rivale kao što su Instagram, WhatsApp i Oculus, i u te svrhe Fejsbuk je dao 22,4 milijarde dolara. Fejsbuk može da se pohvali i desetinama miliona poslovnih stranica.

Prema aktuelnim podacima, dakle, zaključno s januarom 2021, neto bogatstvo Marka Zakerberga iznosi 90 milijardi dolara. Njegova kompanija je značajno profitirala tokom pandemije, usled karantinskih mera.

Međutim, Zakerberg je u poslednje vreme često "pod lupom" zbog načina poslovanja Fejsbuka i drugih kompanija, a najnovija vest povezana je sa WhatsApp-om i najavljenim promenama.

Podsećamo, na pomolu je i novi rat među tehnološkim divovima. Naime, direktor Epla je pozvao zakonodavce da regulišu rad Fejsbuka.

Tim Kuk je rekao da "tehnologiji nisu potrebne ogromne riznice podataka prikupljene sa različitih sajtova i aplikacija kako bi uspela na tržištu, jer je reklamna industrija funkcionisala decenijama i bez toga".

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>