• 0

Gugl doneo radikalnu odluku: Da li ona zauvek menja industriju digitalnog oglašavanja?

Mnoge kompanije se danas oslanjaju upravo na "praćenje" pojedinaca na internetu, kako bi tome prilagodili plasman ciljanih oglasa

  • 0
društvene mreže

Foto: Freepik.com

Google planira da zaustavi prodaju oglasa na osnovu pretraživanja pojedinaca na više veb lokacija, što bi moglo da ubrza preokret u industriji digitalnog oglašavanja.

Alphabet Inc, odnosno matična kompanija Google-a, navela je da od 2022. planira da zaustavi ulaganje u tehnologije za praćenje, koje jedinstveno identifikuju korisnike mreže, dok pretražuju (surfuju).

Odluka najveće svetske kompanije za digitalno oglašavanje mogla bi da pomogne da se industrija reši upotrebe "individualizovanog praćenja", koje ima sve više kritičara, zbog narušavanja privatnosti.

Kada ovako nešto odluči Google, onda to svakako ima težinu, piše WSJ. Dakle, i konkurenti bi mogli da razmotre tu opciju, kako bi se dostojno takmičili u tržišnoj utakmici.

Mnoge kompanije se danas oslanjaju upravo na "praćenje" pojedinaca na internetu, kako bi tome prilagodili plasman oglasa, odnosno ponudili ono što "odgovara" afinitetima nekog korisnika, na osnovu njegovih pretraga.

Google je činio 52% prošlogodišnje globalne potrošnje za digitalne oglase, od 292 milijarde dolara, izveštava konsultantska kuća "Jounce Media". Takozvani "third-party cookies" trebalo bi da budu ukinuti naredne godine.

Ali, to ne znači da će Google graditi alternativne tehnologije praćenja ili koristiti one koje su razvili drugi, kako bi zamenio "kolačiće". Umesto toga, njegovi alati za kupovinu oglasa biće bazirani na tehnologijama  koje "štite privatnost".

Dakle, na oglase će se ciljati bez prikupljanja informacija o pojedincima sa više veb lokacija. Jedna takva tehnologija analizira navike pretraživanja korisnika na sopstvenim uređajima i omogućava oglašivačima da ciljaju slične grupe, odnosno ljude sa istim/sličnim interesovanjima.

Testiranje ove tehnologije trebalo bi da počne u drugom kvartalu. Treba znati da oko 40% novca koji od oglašavača do izdavača na otvorenom internetu - što podrazumeva deo digitalnog oglašavanja izvan zatvorenih sistema kao što su Google pretraga, YouTube ili Facebook - prolazi kroz Google-ove alate za kupovinu oglasa.

Kompanija Apple Inc. nastavlja sa sopstvenim planovima da ograniči praćenje upotrebe aplikacija, zahtevajući od programera da od korisnika dobiju dozvolu za prijavu pre prikupljanja identifikatora oglašavanja za Ajfon. Istovremeno, regulatori privatnosti EU uputili su više žalbi na informacije koje veb lokacije dele sa trećim stranama.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>