• 6

"Bio sam srećan kad bih platio račune": Još jedna balkanska firma iz garaže uspela, dobili 40 mil $

"Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu"

  • 6
Viktor Marohnić Foto: Facebook/Viktor Marohnić

Zagrebačka IT kompanija Five koja je prodata britanskoj softverskoj kompaniji Endava za 40 miliona američkih dolara ili 250 miliona kuna je priča koja je kao i mnoge počela "iz garaže".

Reč je o još jednog velikoj akviziciji neke hrvatske IT kompanije od strane stranih ulagača, koji će u ovom slučaju deo platiti u novcu, a deo kroz razmenu deonica i nagradu za nastavak razvoja Fivea, koji je registrovan i kao Pet minuta.

Five zapošljava 157 stručnjaka, kancelarije ima u Bruklinu, Njujorku i Zagrebu, a klijenti su im najviše iz SAD-a.

Iz Fivea, koji su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić, kažu da su zadovoljni tom transakcijom te da će to otvoriti nove prilike na tržištima. Viktor Marohnić objavio je na Fejsbuku poduži status na engleskom u kojem se prisetio svojih početaka.

"Imamo važnu vest danas - kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su deonice na berzi".

Kompaniju je, navodi, pokrenuo s jednostavnim ciljem, da se stvore radna mesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput njega.

"U to vreme čitali smo o uspesima tehnoloških startupova u Silicijumskoj dolini i sve što smo želeli bila je prilika da svetu pokažemo da smo dobri koliko i oni".

"Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune"

"U početku sam bio srećan kad sam mogao da platim račune i nisam tražio mnogo više, ali pre nego što sam uopšte imao priliku da predahnem, započelo je putovanje koje je teško rečima opisati. Za petnaest godina sarađivali smo s neverovatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i uticali na mnoge živote", navodi on.

Kako je napisao, više od 500 ljudi radilo je u Five-u tokom godina, "od kojih je svako bio vrlo poseban i svako od njih doprineo je uspehu Five-a".

"Sve ovo i dalje deluje nestvarno, jer sam pre samo godinu dana mislio da ću do kraja života ostati u ovoj kompaniji, ali posle mnogo razmišljanja, raspravljanja i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka razumnija i mnogo bolja za svakog. Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu, da počnu da žive sopstvenim životom i postanu snažni i nezavisni pojedinci".

Kako je naveo, u Endavi su pronašli partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje ciljeva.

"Ovim dogovorom smo osigurali budućnost našim zaposlenima i iskreno ne znam kako bi moglo biti bolje od toga", napisao je on na Fejsbuku.

Iako je Endava u Hrvatskoj i regionu prilično nepoznata, radi se o jednoj od najvećih svetskih razvojnih firmi, s više od 7.000 zaposlenih i 33 kancelarija na globalnom planu.

Nekima je možda poznatija otkako se proširila kod nas, kako bi povećala svoje kapacitete. Kako smo tada pisali, Endava svoje usluge nudi klijentima iz sledećih industrija: elektronska plaćanja i finansijske usluge, TMT (tehnologija, mediji, telekomunikacije), korisinički proizvodi, maloprodaja, logistika i zdravstvo.

Video: Srbija ima šansu da bude lider 4. industrijske revolucije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Id

    5. mart 2021 | 10:10

    Bravo bravo bravo.....desilo se meni slicno, radila samo da sebi priustim jedne cipele ali od te ljubavi premq tom poslu napravila sam imperiju, na zalost ne tolike pare ali sam bila zadovoljna....sad opet cu biti srecna ako platim racune.....

  • El maestro

    5. mart 2021 | 12:04

    Ovaj isti Navegante iz Narkosa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>