• 0

Ruanda i Nigerija šalju satelite u svemir, a neke evropske zemlje i dalje lupaju pečate

Dokle se stiglo sa digitalizacijom? Kompanije su uvidele njene prednosti posebno u periodu korone

  • 0
pečat

Foto: Pixabay

Onlajn svet je definitivno naša realnost, i to u svakom domenu. Bilo da nešto kupujete ili prijavljujete u određenoj ustanovi, danas je gotovo sve moguće obaviti elektronski.

Digitalizacija je posebno uznapredovala tokom 2020, i firme su se masovno prebacivale na razne njene oblike, kao i na rad od kuće. Ipak, čini se da nisu sve zemlje ostvarile podjednake uspehe.

U tom smislu, Srbija je značajno napredovala u poslednje vreme, kao i Slovenija, u kojoj više od polovine građana sa organima državne uprave komunicira onlajn.

U susednoj Hrvatskoj, tek nešto više od trećine odrasle populacije komunicira tako, piše Index.hr. Naime, prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je početkom 2020. godine 36 posto odraslih građana s državnom upravom komuniciralo na internetu.

Istovremeno, u Sloveniji je taj udeo bio upola veći i iznosio je 56 posto. Još veći udeo građana, njih 60 posto, takav vid komunikacije je praktikovao u Mađarskoj. Ipak, hrvatski portal piše da su naše komšije, uprkos ovim "skromnim" ciframa, takođe uznapredovale na polju digitalizacije u odnosu na ranije godine.

- U uslovima korone čak su i mnogi stariji ljudi počeli da koriste digitalne usluge. Danas 30 do 50 posto više građana koristi usluge e-uprave, pa bi se moglo reći da je pandemija na tom planu napravila više nego sve vlade u poslednjih 15 godina. Ipak, još je mnogo prostora za jačanje digitalizacije u tom segmentu - primećuje stručnjak za telekomunikacije iz Hrvatske, Đuro Lubura.

U susret inovacijama

Foto: Shutterstock

Povratak papirologiji

 

Uprkos napretku koji je na planu digitalizacije država Hrvatska napravila tokom prolećnog karantina, mnogi građani i preduzetnici žale se da je već s "otključavanjem" privrede došlo do popuštanja u digitalizaciji, odnosno da je ponovno krenula navala na šaltere.

- Iskreno, ne znam ni da li smo se uopšte pomerili od papira i pečata! Digitalizacija nije kada vam neko telo državne uprave omogući da preko sajtova odštampate formular u pdf-u, pa ga onda ručno popunite i donesete na šalter, a kod nas se ona često upravo tako shvata. Digitalizacija znači da sve možete rešiti onlajn - navodi konsultant Andrej Grubišić.

Strah od "viška zaposlenih", odnosno otkaza usled digitalizacije ne treba da postoji. Neka zanimanja nestaju, ali pojavljuju se nova. 

- I u SAD je nekada rastao strah od računara i drugih novih tehnologija, ali na kraju nije došlo do smanjenja potrebe za radnicima, nego do potražnje za radnom snagom drukčijeg profila. Dakle, u kratkom roku bi se i kod nas mogao očekivati višak radnika u javnom sektoru zbog digitalizacije, ali digitalizacija bi generisala i potrebu za otvaranjem novih radnih mesta - zaključuje Grubišić.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>