• 0

Ruanda i Nigerija šalju satelite u svemir, a neke evropske zemlje i dalje lupaju pečate

Dokle se stiglo sa digitalizacijom? Kompanije su uvidele njene prednosti posebno u periodu korone

  • 0
pečat

Foto: Pixabay

Onlajn svet je definitivno naša realnost, i to u svakom domenu. Bilo da nešto kupujete ili prijavljujete u određenoj ustanovi, danas je gotovo sve moguće obaviti elektronski.

Digitalizacija je posebno uznapredovala tokom 2020, i firme su se masovno prebacivale na razne njene oblike, kao i na rad od kuće. Ipak, čini se da nisu sve zemlje ostvarile podjednake uspehe.

U tom smislu, Srbija je značajno napredovala u poslednje vreme, kao i Slovenija, u kojoj više od polovine građana sa organima državne uprave komunicira onlajn.

U susednoj Hrvatskoj, tek nešto više od trećine odrasle populacije komunicira tako, piše Index.hr. Naime, prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je početkom 2020. godine 36 posto odraslih građana s državnom upravom komuniciralo na internetu.

Istovremeno, u Sloveniji je taj udeo bio upola veći i iznosio je 56 posto. Još veći udeo građana, njih 60 posto, takav vid komunikacije je praktikovao u Mađarskoj. Ipak, hrvatski portal piše da su naše komšije, uprkos ovim "skromnim" ciframa, takođe uznapredovale na polju digitalizacije u odnosu na ranije godine.

- U uslovima korone čak su i mnogi stariji ljudi počeli da koriste digitalne usluge. Danas 30 do 50 posto više građana koristi usluge e-uprave, pa bi se moglo reći da je pandemija na tom planu napravila više nego sve vlade u poslednjih 15 godina. Ipak, još je mnogo prostora za jačanje digitalizacije u tom segmentu - primećuje stručnjak za telekomunikacije iz Hrvatske, Đuro Lubura.

U susret inovacijama

Foto: Shutterstock

Povratak papirologiji

Uprkos napretku koji je na planu digitalizacije država Hrvatska napravila tokom prolećnog karantina, mnogi građani i preduzetnici žale se da je već s "otključavanjem" privrede došlo do popuštanja u digitalizaciji, odnosno da je ponovno krenula navala na šaltere.

- Iskreno, ne znam ni da li smo se uopšte pomerili od papira i pečata! Digitalizacija nije kada vam neko telo državne uprave omogući da preko sajtova odštampate formular u pdf-u, pa ga onda ručno popunite i donesete na šalter, a kod nas se ona često upravo tako shvata. Digitalizacija znači da sve možete rešiti onlajn - navodi konsultant Andrej Grubišić.

Strah od "viška zaposlenih", odnosno otkaza usled digitalizacije ne treba da postoji. Neka zanimanja nestaju, ali pojavljuju se nova. 

- I u SAD je nekada rastao strah od računara i drugih novih tehnologija, ali na kraju nije došlo do smanjenja potrebe za radnicima, nego do potražnje za radnom snagom drukčijeg profila. Dakle, u kratkom roku bi se i kod nas mogao očekivati višak radnika u javnom sektoru zbog digitalizacije, ali digitalizacija bi generisala i potrebu za otvaranjem novih radnih mesta - zaključuje Grubišić.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke