• 0

Uskoro ćemo znati vremensku prognozu i to bez meteorologa: Prave digitalnog blizanca planeti

Informacije biti dostupne ljudima bez posebnog znanja iz te oblasti

  • 0
internet, planeta, Zemlja Pixabay.com

Da li je moguće napraviti vremensku prognozu na mnogo duži rok? To se pitamo verovatno svaki put kada shvatimo da je promašena prognoza.

Projekat "Digitalni blizanci" deo je programa Evropske komisije "Digitalna Evropa" i zapravo, kako je najavljeno, on bi trebalo da omoguće da za desetak godina znamo vremensku prognozu bez meteorologa.

Podaci prikupljeni od evropskih satelita osnova su programa, koji ima za cilj razvijanje preciznog digitalnog modela naše planete. Ideja je stvoriti digitalnog blizanca na Zemlji koji će omogućiti interaktivno istraživanje različitih prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti.

Očekuje se da će rad na projektu započeti 2024.-2025. Trajaće oko 10 godina, u zavisnosti od postignutih rezultata. Uz pomoć veštačke inteligencije i superračunara, prve simulacije, koje predstavljaju digitalne „blizance“ na Zemlji, mogle bi biti gotove 2028. EU će uložiti preko 8 milijardi evra u sledeću generaciju tih računara. 

Biće stvorena dva modela - jedan posvećen ekstremnim vremenskim događajima, a drugi stvarnim prognozama. Čitava baza podataka o satelitima i mobilnim telefonima koristiće se za stvaranje najrealnije slike digitalnih „blizanaca“, a informacije će pokriti sve klimatske pojave na Zemlji.

Jedna od najvećih prednosti projekta Digitalnih blizanaca je ta što će informacije biti dostupne ljudima bez posebnog znanja iz te oblasti, pa moraju biti predstavljene na način koji je dostupan i vizuelno razumljiv.

Sada naučnici obrađuju informacije kako bi ih javnosti predstavili u razumljivom obliku, ali posle završetka projekta svi će moći da "konzumiraju" informacje i da budu sigurni da će se predviđanje obistiniti.

Podaci će biti vrlo korisni u mnogim oblastima, na primer, za poljoprivrednike koji žele da planiraju obradu svoje zemlje. Ljudi će moći da planiraju odmor, a trgovci - zalihe, znajući da neće biti negativnih vremenskih prilika.

Projekat će pružii informacije ne samo o svim klimatskim pojavama na Zemlji, već i o onome što se dešava i u njenoj utrobi.

Takođe, plan je da se sistem nadogradi, pa da od početne faze prognozira i pojave poput vulkanskih erupcija i zemljotresa.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>