• 2

Prvi put ovaj investicioni fond ulaže u Srbiju: Novosadski startap dobio 2 miliona dolara

Anari AI menja hardver AI industriju iz korena

  • 2
Anari

Foto: Anari AI

Srpsko-američka kompanija je za samo dva meseca zatvorila investicionu rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap Anari AI. Anari AI je urkatko, prva online čip fabrika na cloud-u.

Anari AI je novo ime u domaćem startap ekosistemu, ali i u globalnoj AI hardver industriji koja će u budućnosti nositi snažan pečat srpskih inovatora. Kako su nam potvrdili iz kompanije, novosadski startap je za samo dva meseca podigao investiciju u vrednosti od 2 miliona dolara, i to od Earlybird Venture Capital.

Reč je o jednom od najvećih evropskih investicionih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije, uz učešče fondova Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs, kao i Erica Ries-a, osnivača Lean Startup-a i uticajnog lidera na svetskoj startap sceni.

Anari AI, prva online čip fabrika na cloud-u, razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova. Na ovaj način, kompanije će biti u mogućnosti da celokupan razvoj svojih specifičnih AI rešenja vremenski svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci koliko je trenutno za to potrebno. 

- Veštačka inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse - ističe Roland Manger, suosnivač i partner u Earlybird VC.

Prema njegovim rečima, postojeća rešenja sa agilnom arhitekturom su skupa, oduzimaju mnogo vremena i zahtevaju ozbiljne kapacitete kada su u pitanju razvoj i implementacija hardvera.

- Anari je “game changer” u dva aspekta: gradi kompromis između performansi i uloženog napora i pruža mogućnost kreiranja personalizovanih čipova na cloud-u. Uzbuđen sam zbog ovog ogromnog potencijala! - naveo je on.

U osnovi Anari platforme je jedinstven framework za dizajn čipova baziran na Python programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako “postaju” hardver dizajneri. Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Anari

Foto: Anari AI

Šta je Anari?

 

Anari je globalni tim Ph.D. istraživača, inženjera za mašinsko učenje i senior softver inženjera, dok je tim osnivača kompanije novosadski, a čine ga Jovan Stojanovic (CEO), Stefan Sredojevic (COO) i Bogdan Vukobratovic (Head of R&D).

Postavlja nove standarde u hardver AI industriji, u kojoj je po prvi put moguće razviti dizajn čipa u virtuelnom prostoru, odnosno na cloud-u. Anari platforma nalazi svoju primenu u različitim industrijama kao što su gejming, autonomna vožnja i biotehnologija, a čip postaje dostupan u svega nekoliko klikova.

Kompanija sa sedištem u Srbiji i predstavništvom u San Francisku ima globalni tim koji, između ostalih, čine i istaknuti stručnjaci sa iskustvom u kompanijama, organizacijama i univerzitetima kao što su NVIDIA, Samsung Electronics, IBM, CERN, UC Berkley i UCLA.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>