• 0

Do kraja juna fond za finansiranje startapova: "Ovo je nedostajalo Srbiji"

"Naša ulazak u finansiranje startapa će značajno podići nivo startap firmi u Srbiji", naglasio je Lučić

  • 0
Start ap biznis tehnologija

Foto: Shutterstock

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da do kraja juna počinje sa radom prvi preduzetnički fond, koji će osnovati Telekom, za finansiranje startap ideja i firmi u početnoj fazi, i da će prvo finansiranje biti realizovano u septembru.

Lučić je objasnio da je reč o prvom alternativnom venčr (preduzetničkom) fondu, koji je će imati na raspolaganju najmanje 25 miliona evra za finansiranje startapa u narednih pet godina.

"Sada smo u završnoj operativnoj fazi puštanja fonda u rad, koji će startovati do kraja juna", rekao je Lučić Tanjugu.

Dodao je da će kada počne da radi fond biti na veoma transparentan način objašnjena procedura ko sve može da se prijavi i kako, kao i na koji način će ideje i projekti za finansiranje biti odabrani.

"Ovakav fond je nedostajao Srbiji, važno je da prikupimo što više ideja. Startap ideje su ranije uglavnom bile izgubljene u početnoj fazi, jer nije postojala dobra procena koja ideja je dobra, niti je imao ko da ih finansira. Tako da su postojali samo pojedinačni uspesi", naveo je Lučić.

Kaže da nije postojao sistem, što će sada biti promenjeno, naveo je Lučić i naglasio da će taj fond značajno podstaći razvoj digitalne ekonomije.

Čelnik Telekoma dodaje da već postoji interesovanje za fond i da se toj kompaniji već javljaju ljudi sa zanimljivim idejama i projektima.

Lučić napominje da su se ranije pod starptap idejama podrazumevale samo aplikacije i dodao da je, na primer, naš najveći startap bio Nordeus koji je napravio igricu za Fejsbuk.

Kaže da se sada startapi bave raznim oblastima industrijije, medicinom, poljoprivrednom, veštačkom inteligencijom...

Lučić dodaje da će fond biti osnovan kao nezavisna kompanija, tako da će i druge kompanije moći u njemu da učestvuju.

"Naša ulazak u finansiranje startapa će značajno podići nivo startap firmi u Srbiji", naglasio je Lučić.

Video: Lučić: Telekom će po projekcijama 2023. vredeti 4 milijarde evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari