• 6

Jedino zanimanje u Srbiji za koje nema krize: Ovo je top 10 pozicija, plate ogromne

- Na domaćem IT tržištu poslodavci se neretko suočavaju sa nedostatkom senior programera, te je ova grupa u deficitu. Do senior programera je teško doći iz više razloga a svakako jedan od osnovnih jeste plata - kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 6
JavaScript programiranje Foto: Shutterstock

IT tržite nesumnjivo i nezaustavljivo raste, pa je i tražnja za IT kandidatima sve veća. Iako se često može čuti da se pojedine IT pozicije teško zatvaraju, porast broja konkurisanja pokazuju da je prisutno veliko interesovanje kandidata.

Kako za naš portal kažu iz HelloWorld.rs, analizirali su više od 3.000 oglasa za posao objavljenih od početka godine na tom najvećem sajtu za zapošljavanje IT kandidata. Poslodavci pretežno traže kandidate sa višegodišnjim iskustvom, pa je u skladu sa tim, 62% oglasa za posao namenjeno je mediorima, 28% seniorima, dok je svega 10% oglasa namenjeno juniorima.

Najviše prilika za zaposlenje imaju developeri

Prema oglasima objavljenim od početka godine, poslodavci najviše traže developere, inženjere, programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije:

1. JavaScript Developer

2. Software Developer / Programmer / Engineer

3. Java Developer

4. IT Help desk

5. .Net Developer

6. System administrator / Engineer

7. IT Manager

8. IT Project Manager

9. C# / C++ Developer

10. Automation QA Engineer

Najlakše do posla uz poznavanje JavaScripta

Kada posmatramo tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net). Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao.

- JavaScript

- Java

- C#

- Python

- .Net

- PHP

- MySQL

- Angular

- React

- Docker

laptop, programer, IT Foto: Pixabay

Uzimajući u obzir široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da nas čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se njegovo poznavanje traži u čak trećini oglasa za posao.

Ono što se međutim pokazalo u poslednje vreme jeste da nedostaju senior programeri. Zašto je to tako?

- Na domaćem IT tržištu poslodavci se neretko suočavaju sa nedostatkom senior programera, te je ova grupa u deficitu. Do senior programera je teško doći iz više razloga a svakako jedan od osnovnih jeste plata. Takođe, veliki broj senior programera nakon što stekne status „seniora“ se neretko odlučuje da pređe u preduzetničke vode i započne svoj biznis. Veliki broj programera sa iskustvom ima potrebu i za daljim razvijanjem pa se vrlo često odlučuju da napuste zemlju. Do juniora je lakše doći iz razloga zato što tek izlaze iz studentskih klupa i imaju potrebu da što ranije pronađu posao i na taj način započnu svoju karijeru - kaže za Telegraf Biznis Marko Vučetić, iz HelloWorld.rs

Zanimljiv je i podatak da je najviše raspisanih oglasa u 2020. je bilo za medior programere - čak 65 procenata od ukupno raspisanih IT oglasa.

- Od početka ove godine, poslodavci najviše traže developere, inženjere i programere sa razičitim poznavanjem programa. Takođe, primetan je rast u interesvanju za menadžement pozicije kao što su „IT menadžer“ i „Prodžekt menadžer“ - navodi naš sagovornik.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>