• 0

Hakeri ponovo napali, ugroženi najvažniji podaci: U Majkrosoftu sumnjaju da su opet Rusi

U Majkrosoftu sumnjaju na istu grupu hakera

  • 0
anonymous, anonimusi hakeri, Foto: Pixabay

Hakeri koji stoje iza jednog od najgorih propusta u podacima koji su ikad pogodili američku vladu pokrenuli su novi globalni sajber napad na više od 150 vladinih agencija, istraživačkih centara i drugih organizacija, objavio je Majkrosoft.

Grupa, koju Majkrosoft naziva "Nobelium", ove nedelje ciljala je 3.000 naloga e-pošte na razne organizacije - od kojih je većina bila u Sjedinjenim Državama, objavila je kompanija.

Smatra da su hakeri deo iste ruske grupe koja stoji iza prošlogodišnjeg napada na SolarWind, dobavljača softvera, koji je ugrozio najmanje devet američkih saveznih agencija i 100 kompanija.

Sajber bezbednost bila je glavni fokus američke vlade nakon otkrića da su hakeri stavili  zloćudni softer ili kod koji je objavila kompanija.

Podsetimo, gotovo identičan softver isključio je i jednu od najvećih naftnih kompanija u SAD pre nekoliko nedelja. Kako se sumnja, taj napad izvela je hakerksa grupa poreklom iz Rusije, navodi FBI.

Majkrosoft je saopštio da je najmanje četvrtina ciljeva ovonedeljnih napada bila uključena u međunarodni razvoj, humanitarni rad i rad na ljudskim pravima u najmanje 24 zemlje. Rečeno je da je Nobelium pokrenuo napad preko pristupa naloga koji koristi Američka agencija za međunarodni razvoj.

- Čini se da su ovi napadi nastavak višestrukih napora Nobelijuma da cilja vladine agencije uključene u spoljnu politiku kao deo napora na prikupljanju obaveštajnih podataka - rekla je kompanija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>