• 2

Da li je došlo vreme da slavimo robote koji "ubijaju poslove"?

Automatizacija dovodi do nezaposlenosti, i tu više nema dilema... Ali, isto tako, ta neminovnost ne mora biti nužno loša

  • 2
Robot konobar Foto: Shutterstock

Dugo se priča o tome da su roboti izvesna "pretnja" nekim pozicijama, tj. ljudima koji rade na njima. I to je delimično tačno. Iako mašine neće i ne mogu da zamene ljudsku snagu na mnogim poslovima i u raznim sferama - činjenica je da im se poklanja sve više pažnje.

To je danas poslovna stvarnost: mašine će najpre nastupiti tamo gde su "slabije veštine", odnosno na poslovima za koje nije potrebna naročita kvalifikacija ili koji se obavljaju po "automatizmu".

Rad koji ne zahteva neke specijalne (ili nikakve) veštine, a ponavlja se po određenom ustaljenom sistemu/ritmu - bilo da se to dešava u fabrici, skladištu, kancelariji ili čak u redakciji - postaje stvar prošlosti.

Samim tim, radnici zaposleni na tim radnim mestima gube bitku s robotima. Kako navodi IndustryWeek, automatizacija dovodi do nezaposlenosti. Ukratko, poslovi se brišu, piše Kolin Luis u svom novom postu na robotenomics.com.

Ipak, takođe piše da ovakve činjenice nisu razlog za paniku. Industrija ne propada i nije izgubljena svaka nada. "Naše istraživanje pokazuje da je 76 kompanija, koje su implementirale industrijske ili fabričke/skladišne robote, zapravo, povećalo broj zaposlenih za 294.000 u poslednje tri godine", piše Luis.

Dalje dodaje kako je "vrlo verovatno da će se u narednih pet godina otvoriti milion novih radnih mesta u sektorima robotike". Današnja proizvodnja u Americi, ističe se, zahteva nove metode, prakse i tehnologije.

"Naša proizvodna renesansa nije izgrađena znojem i trudom; gradi se od genijalnih robota, pametnih mašina i industrijski nastrojenih, kvalifikovanih radnika. Ako zanemarimo tu promenu, ako živimo u strahu od pobune robota ili se previše oslanjamo na prakse iz prošlosti, čitava renesansa bi mogla da prođe pored nas. Da bismo uspeli na tom planu, proizvođači - svi, od radne snage do izvršnog rukovodstva - moraju da prihvate budućnost i sva otpuštanja koja ona podrazumeva", napominje se.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    1. oktobar 2021 | 05:31

    Ova decenija će biti velika velika prekretnica u našim ljudskim životima na planeti, to je sigurno! Svakim razvojem tehnologije čovek postaje suvišan a nezaježlivost bogatih je neumorna! Pre dva meseca gledam na tv kako robot u Kini pravi ručak, još kao ima knjigu recepata u memoriji! U Phoenix Arizona , preko 1000 taxi vozila bez vozača! "Kao probni rad" ! A to su samo pripreme za masovno pokretanje robotike u našim životima i čim se uspešno aktivira 5G mreža od Ilona Maska, nadrljali smo, svidelo se to nekome ili ne!

  • Nesha

    27. septembar 2021 | 11:51

    Treba nam robot koji sredjuje kucu, vraca stvari na mesto, postavlja i rasprema sto pre i posle jela, stavlja sudove u masinu, ukljucuje masinu...... Pere, cisti, robot domacica. Ocigledno ga je tesko napraviti jer verujem da su svi svesni da ce to biti revolucija, da ce svaka porodica imati po jednog, prodaja bi isla kao luda. A verovatno cemo to dobiti tako sto ce isto to krenuti da prave ali ne za lenje ljude, nego za nepokretne i ostalima kojima treba pomoc u kuci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>