• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaposleni Grada Beča slobodno koriste veštačku inteligenciju: „WienBot“ uveden još 2017. godine

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad mesečno obaveštava zainteresovane zaposlene o novostima u oblasti AI i pruža informacije svim saradnicima koji se prvi put bave tom temom

  • 0
veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Grad Beč je još uvek oprezan kada je reč o korišćenju veštačke inteligencije (AI), ali je izričito dozvolio svojim zaposlenima da je koriste u svakodnevnom radu. Shodno tome, odnedavno je uspostavljen i registar za veštačku inteligenciju Grada Beča.

Inače, Uprava glavnog grada Austrije koristi veštačku inteligenciju još od 2017, kada je uveden gradski četbot „WienBot“, sa ciljem da pruži jednostavne odgovore na pitanja o gradu. Takođe, uz pomoć veštačke inteligencije Grad pokušava da otkrije oštećenja na putevima i to na osnovu prostornih podataka bečkog geoportala.

Obe aplikacije su „stare“, i ubrajaju se u kontrolisani oblik veštačke inteligencije. Međutim, Grad Beč trenutno još uvek ne koristi novu generaciju veštačke inteligencije (generativna AI), sa programima kao što je Chat GPT, koji samostalno stvara sadržaj.

Prošle godine je izrađen i objavljen VI-kompas za zaposlene u gradu, u kojem piše: "Korišćenje generativnih VI-alata, dostupnih na interentu u službene svrhe, dozvoljeno je pod važećim uslovima i čini se neizbežnim u smislu modernog i efikasnog upravljanja gradom".

Kompas, takođe, utvrđuje pravila kako se AI sme koristiti: "Kada se koriste generisani VI-sadržaji, čovek snosi odgovornost", objasnio je šef strategije Grada Beča, Klemens Himpele.

Takođe se mora voditi računa o pravnom postupanju sa osetljivim ili ličnim podacima i službenom tajnom.

"Imamo obavezu da se svuda gde se sadržaji stvaraju putem AI, to i označi", rekao je Himpele.

Grad mesečno obaveštava zainteresovane zaposlene o novostima u oblasti AI i pruža informacije svim saradnicima koji se prvi put bave tom temom. Dva puta mesečno održava se trening, radi obuke kako se koriste Chat GPT i slični programi.

Krajem prošle godine, Grad Beč je stvorio sopstveni registar i postavio ga onlajn. On sadrži informacije o oblastima u kojima austrijska prestonica koristi veštačku inteligenciju. Pored „WienBot“-a trenutno je aktuelan i „geoKI“, koji se koristi za prepoznavanje objekata u javnom prostoru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>