• 5

Ne morate na fakultet da biste u Srbiji radili ovaj posao: Plata 5 puta veća od proseka, nema nezaposlenih

Da programeri ne moraju biti samo kandidati koji su završili fakultet pokazuje da je skoro četvrtina ispitanika završila srednju školu, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 5
Laptop računar popravka elektronski uređaji Foto: Shutterstock

Prosečna plata programera je i do tri puta veća od prosečne plate u Srbiji, i taj sektor definitivno vuče statistiku. Sva zanimanja koja su u toj oblasti postaju zbog toga i sve popularnija i traženija.

Zbog toga ne čudi što je u prethodnoj godini jedna od najaktuelnijih tema bila upravo prekvalifikacija u IT oblast.  Tim putem, može se i bez fakulteta do sigurnog radnog mesta.

- O tome se dosta govorilo i prethodnom periodu, plate u IT su visoke, kako naše istraživanje pokazuje, u proseku između 1.500 i 1.800 evra. Prirodno je da je ta oblast bila zanimljiva svima koji su želeli da promene posao, odnosno zanimanje - kaže za Telegraf Biznis, Marko Vučetić iz kompanije Hello world koja prati dešavanja u srpskoj IT zajednici.

Veliki broj kandidata imao je potrebu da promeni svoj posao i zbog uslova upravo potraži svoje zaposlenje u najrazvijenijoj industriji.

Da programeri ne moraju biti samo kandidati koji su završili fakultet pokazuje da je skoro četvrtina ispitanika završila srednju školu. Velika većina, 35% njih je fakultetski obrazovano (samo osnovne studije), 22% njih ima diplomu s master studija, dok diplomu više škole ima 17% ispitanika.

Zanimljivo je da samo 1% njih završilo doktorske studije.

- Zanimalo nas je koliko ljudi radi kao programer ili IT stručnjak a da zapravo nema fakultet. Došli smo do zanimljivih podataka - četvrtina ispitanaka završila je samo srednju školu - navodi naš sagovornik.

Prema Vučetićevim rečima, za sticanje novih znanja i veština najviše se koriste online kursevi, zvanična dokumentacija, kao i blogovi, odnosno forumi.

Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta Foto: Shutterstock

- Za taj deo sticanja znanja i veština, uglavnom se koriste online kursevi koji su primarni, ali sve aktuelniji su blogovi i forumi IT kompanija koje nude edukacije progamerima - navodi nam on.

Plate IT kandidata i do tri puta su veće od prosečne plate u drugim sektorima, brojni benefiti poput fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće, privatnog zdravstvenog osiguranja su samo neki od razloga zašto je ovaj sektor među najtraženijim sektorima u Srbiji i oblast gde gotovo nema nezaposlenih.

Prema dostupnim podacima do kojih je došao sajt HelloWorld.rs, prosečna plata programera ide preko 1.500 evra. Istraživanje je takođe pokazalo da veliki broj programera zarađuje i između 500 i 1.000 evra, što nam govori da je veliki broj programera na tržištu sa malim brojem godina relevantnog iskustva u ovoj industriji.

Da u ovoj industriji plate mogu biti i do pet puta više od prosečne plate u Srbiji pokazuju i podaci da čak 37% ispitanika zarađuje preko 2.000 evra.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mg

    17. novembar 2021 | 16:12

    A na slici serviser lap topova 🤣🤣🤣

  • Imela

    17. novembar 2021 | 17:39

    Još godinu,dve i puca to zanimanje. Kuvar, vozač, vodoinstalater, zidar, pekar budućnost je u njima.

  • Dobrila

    21. decembar 2021 | 19:08

    Moj sin je fakultetski obrazovan programer i radi na fakultetu za 50.000 din. Bolje plaćen posao u IT-u pokušava da bezuspješno nađe već godinu dana. Ova prica sa IT-em je kao sa malinama. Kad svi počnu proizvoditi maline, padne cijena. Moj savjet, radite bilo šta drugo jer ova IT priča je propala priča.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>