• 1
 ≫ 

Metaverzum je nova "igračka" i u svetu luksuzne mode: Evo koliki profit bi mogao doneti

 ≫ 

"Morgan Stanley" konstatuje da je nedavna prodaja NFT-a, brenda Dolče i Gabana, znak da virtuelna i hibridna luksuzna roba ima stvarni potencijal u virtuelnom svetu

  • 1
Điđi Hadid

Foto: Tanjug/AP

Za one koji još uvek nisu naučili šta znači termin metaverzum (eng. metaverse), evo podsetnika: to je pojam koji se odnosi na svet virtuelnog okruženja, kojem ljudi mogu da pristupe putem interneta.

Upravo o tome se ovih dana priča i piše naširoko, a jedan od prvih zagovornika je osnivač kompanije Fejsbuk, danas poznate kao Meta, Mark Zakerberg. RT navodi da bi čak i potražnja za modnim i luksuznim brendovima mogla eksponencijalno da poraste na prodaju u alternativnom svetu metaverzuma.

Zapravo, to smatra "Morgan Stanley" (MS), jedna od najvećih svetskih investicionih banaka.

"Tokovi prihoda od digitalnih medija za luksuzne brendove su zanemarljivi... Mislimo da će se to promeniti", napisala je banka u belešci investitorima, u utorak. Nedavno smo pisali i o Barbadosu, kao o prvoj zemlji koja uvodi digitalnu ambasadu.

MS, koji je prošle nedelje nazvao metaverzum "sledećom velikom investicionom šemom", napominje da su - iako će biti potrebne godine da se razvije - neki od sektora ove ideje već privlačni luksuznim brendovima.

To takođe važi za nezamenljive tokene (NFT) i društvene igre. "Morgan Stanley" je, na primer, rekao da 20% korisnika Roblox platforme za igre svakodnevno ažurira svoje avatare, što je jasno otvaranje za modne brendove, sa nekoliko kolaboracija koje su već u planu. "Očekujemo da će ceo sektor imati koristi od pojave metaverzuma, ali vidimo da su tzv. soft luksuzni brendovi posebno dobro pozicionirani u odnosu na tzv. hard luksuz, gde spadaju nakit i satovi", rečeno je.

Banka takođe primećuje nedavnu prodaju NFT-a italijanskog brenda Dolče i Gabana, za 5,7 miliona dolara, kao znak da virtuelna i hibridna luksuzna roba ima stvarni potencijal u virtuelnom svetu.

Analitičari iz MS predviđaju da metaverzumski NFT i društvene igre zajedno mogu proširiti tržište luksuzne industrije za preko 10%, za osam godina, što će dovesti do porasta zarade od 25 odsto. Sveukupno, modna i luksuzna industrija u metaverzumu mogu dostići 50 milijardi dolara do 2030. godine.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>