• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft je ponovo na vrhu, Epl više nije najvrednija kompanija na tržištu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije tehnološkog giganta su u petak završile na 338,47 dolara

  • 0
microsoft Foto: Tanjug/AP

Majkrosoft je ponovo na vrhu. Nakon što je veći deo protekle decenije zaostajao iza Epla, Majkrosoft je najvrednija svetska kompanija kojom se javno trguje od zatvaranja tržišta u petak.

Akcije tehnološkog giganta su u petak završile na 338,47 dolara po akciji, što im je dalo tržišnu kapitalizaciju od 2,89 biliona dolara.

Eplove akcije zaključile su se na 185,92 dolara po akciji, sa tržišnom kapitalizacijom od 2,87 biliona dolara. Tržišna kapitalizacija je ukupna vrednost svih akcija kompanije kojom se javno trguje. Drugim rečima, to je tržišna vrednost kompanije.

Majkrosoftov uspon na vrh dolazi nakon što je kompanija imala sjajnu godinu zahvaljujući uspehu sa generativnom veštačkom inteligencijom.

Prošle godine, izvršni direktor kompanije, Satia Nadela, uložio je više milijardi dolara u AI, uključujući komercijalizaciju i dodavanje AI alata kao što je ChatGPT u svoj paket proizvoda pre rivala.

Čak je ojačao Majkrosoftove veze sa proizvođačem ChatGPT-a OpenAI, glavnim pionirom u oblasti veštačke inteligencije, tokom promene odbora i rukovodstva u manjoj kompaniji krajem prošle godine.

Epl se, u međuvremenu, suočava sa nizom problema. Prodaja iPhone-a se delimično usporava zbog prijavljenih napora kineske vlade da ograniči kupovinu (Peking poriče da je uveo bilo kakva ograničenja). To je pomoglo kineskom proizvođaču pametnih telefona Huavei da osvoji tržišni udeo.

Epl se takođe nedavno borio sa kratkom zabranom prodaje najnovijih modela satova u Sjedinjenim Državama. Majkrosoft je odbio da komentariše najnovije vesti, dok se Epl nije oglasio na Si-En-Enov zahtev za komentar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>