• 1

Kud plovi ovaj brod: Pokrenuta najveća javna baza za praćenje imovine oligarha

Prate se i imanja, privatni avioni, akcije, jahte, vile...

  • 1
Alisher Usmanov Dilbar jahta Foto: Splash News / Splash / Profimedia

Neprofitna mreža za izveštavanje pokrenula je u ponedeljak, 21. marta, data bazu Russian Asset Tracker, za praćenje imovine istaknutih Rusa koji su povezani sa Vladimirom Putinom.

To je "najsveobuhvatnija javna baza podataka o imovini oligarha do sada", prema mreži Organized Crime and Corruption Reporting Project, koja je sarađivala sa 27 medija na pokretanju tragača.

Alat je interaktivan i prikazuje "ogromno bogatstvo koje izvan Rusije drže oligarsi i ključne ličnosti bliske ruskom predsedniku", dodaje se, a prenosi CNN.

Istražni projekat je otkrio više od 150 imovina, vrednih oko 17 milijardi dolara zajedno, uključujući imanja, privatne avione, akcije, jahte, vile i još mnogo toga.

Iz konzorcijuma OCCRP su rekli da je sistem praćenja do ruske invazije na Ukrajinu bio pod kontrolom male grupe ljudi, ali da je sistem sada pod novom kontrolom, pošto su zapadne vlade nastojale da zamrznu imovinu Putina i oligarha.

Cilj je dvosmeran: sankcije deluju i kao kazna za rusku vladajuću klasu, i kao batina u pokušaju da se Putin natera da odstupi, prenosi dalje CNN, a Gardijan navodi da je ideja začeta u februaru, neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    22. mart 2022 | 12:20

    Dal se prati imovina Americkih i Evropskih oligarha koji pljackaju godinama zemlje u kojima su montirali ratove. Jedni smeju imat bogatstvo a drugi nesmeju, zato se Rusia i bori protiv fasista okupatora koji pljackaju planetu i zavode svoju toboze demokraciju.Unistili su Yugu i sprovelu tu njihovu demokraciju pa nam narod rovi po kontejnerima kao misevi i suicide vrse od nepravde i neimastine, dok izdajnici leze u novcu pokradenom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>