• 0

5 najvećih divova u problemu: Moraju da menjaju način poslovanja

Tehnološki giganti će morati svoje servise za razmenu poruka da učine interoperabilnim

  • 0
Microsoft Majkrosoft Foto: Shutterstock

Kompanije Gugl, Amazon, Epl, Meta i Majkrosoft će izgleda morati da promene poslovnu praksu u Evropi, pošto su zemlje Evropske unije i poslanici EU postigli dogovor o ključnim pravilima kako bi ograničili njihovu moć.

Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, navela je u tvitu da je postignut načelni sporazum posle osam sati razgovora, izveštava Rojters.

Evropski komesar za unutrašnje tržište, Tijeri Breton, napisao je u tvitu da će taj sporazum osigurati fer i otvoreno digitalno tržište.

- Ono što želimo je jednostavno - poštena praksa i na digitalnom tržištu. Velike platforme su kao "vratari" sprečavale preduzeća i potrošače da koriste konkurentske prednosti na digitalnom tržištu - navela je u saopštenju šefica EU za zaštitu tržisne konkurencije, Margret Vestager.

Ona je predložila pravila pre nešto više od godinu dana.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) postavlja pravila za onlajn "vratare" - kompanije koje kontrolišu pristup podacima i platformama, i pokriće njihove onlajn posredničke servise, društvene mreže, pretraživače, operativne sisteme, usluge onlajn oglašavanja, računarstvu u oblaku, servise za deljenje video sadržaja, pretraživače veb sajtova i virtuelne asistente.

Prema DMA, tehnološki giganti će morati svoje servise za razmenu poruka da učine interoperabilnim i da poslovnim korisnicima omoguće pristup njihovim podacima.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>