• 0
 ≫ 

Šeril je vodila posao dok se Mark igrao, a brokeri se sada plaše za budućnost Fejsbuka

 ≫ 

Sendbergova je vodila Fejsbuk, odnosno posao, dok je Zakerberg "morao da se igra sa kul igračkama

  • 0
Sheryl Sandberg, Šeril Sandberg, Mark Zakerberg Zuckerberg

Foto: Kevin Dietsch / AFP / Profimedia

Posle vesti koja je postala glavna u tehnološkom svetu, a to je da je Šeril Sendberg dala otkaz na mesto operativnog direktora kompanije Meta, brokeri su počeli da postavljaju određena pitanja. 

Sendbergova je vodila Fejsbuk, odnosno posao, dok je Zakerberg "morao da se igra sa kul igračkama", piše u svom komentaru Martketvoč i dodaje dalje da će se sada njegov pokušaj da napravi „metaverzum“ desiti "bez odrasle osobe u prostoriji".

Kada se Šeril Sandberg prvi put pridružila Fejsbuku 2008. godine, često je spominjana kao „jedina odrasla osoba u sobi“ koja bi mogla da pomogne suosnivaču i izvršnom direktoru Marku Zakerbergu, tada starom samo 24 godine, da ga pretvori u kompaniju kojoj Volstrit može da veruje.

Skoro deceniju i po kasnije, Sendberg je najavila svoj predstojeći odlazak nakon što je ispunila opis posla kao glavni operativni direktor. Bila je ključna snaga u razvoju reklamnog biznisa koji sada predstavlja najveći deo prihoda kompanije vredne više od pola triliona dolara, podstičući odnose sa velikim oglašivačima i malim preduzećima dok se moćna kompanija društvenih medija širila širom sveta.

Međutim, dok ona odlazi, Zakerbergu i kompaniji koju je on ponovo nazvao "Meta" i dalje ne treba verovati, oštri su u komentaru.

I nakon što je u objavi na Fejsbuku šef rekao da neće pokušati da postavi sličnu moćnu ulogu, investitori i korisnici bi podjednako trebalo da budu zabrinuti za budućnost kompanije koja pokušava da probije svoj put do istaknute pozicije u onome što Zakerberg veruje da će to biti sledeća generacija interneta.

Zakerberg je bio predmet kritika dugi niz godina, zbog zabrinjavajuće korporativne strukture koja mu daje potpunu kontrolu nad kompanijom, kao i zbog mnogih pogrešnih koraka Fejsbuka, u rasponu od lošeg moderiranja štetnog sadržaja preko ugrožavanja privatnosti korisnika do mnoštva drugih problema.

U skorije vreme, Zakerberg je naveo kompaniju da ide na „metaverzum“, trošeći milijarde na novi pokušaj da se stvori virtuelna stvarnost. Ali bez  direktora koji je imao temeljni uticaj na njega u ranim danima Fejsbuka, zašto bi investitori verovali Zakerbergu da bi mogao da pravilno unovči taj napor?

Zakerberg je rekao da će Havijer Olivan, dosadašnji direktor zadužen za razvoj voditi dalje taj sektor na jesen, i da će zameniti Sendberg u delu posla ali ne i u infrastrukturi kompanije i nije jasno koliki će uticaj Olivan zaista imati.

Sendbergova takođe nije bezgrešna kada je reč o problemima na Fejsbuku. Nakon predsedničkih izbora u SAD 2016, Zakerberg ju je okrivio i njene timove za posledice uloge Fejsbuka u skandalu Kembridž analitike, navodi Volstrit džurnal. Ali u najmanju ruku, vodila je kompaniju kao posao, umesto kul tehnološke laboratorije za koju Zakerberg izgleda da misli da je on zadužen i da je vlasnik, dok je malo razmišljao o posledicama svojih eksperimenata.

Mnogi Meta investitori su se držali za nos dok su nastavili da drže akcije, priznajući da, iako su mnogi elementi Fejsbuka i Instagrama ponekad nezgodni, masni profiti i snažan rast prihoda omogućavaju im da ignorišu njegove probleme. Taj prihod je dobrim delom bio zahvaljujući Šerlinim  naporima, tako da bez nje investitori moraju da odluče da li će kompanija biti vredna svega u budućnosti.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>