• 0
 ≫ 

Prodaja digitalnih tokena kreće polovinom juna: Vrednost 1.000 dinara, kupuje se najmanje deset

 ≫ 

Kada neko želi da naplati fakturu tri meseca pre roka, može da pošalje zahtev kompaniji i dobije u vrlo kratkom roku 80 odsto para, a ostatak kada dužnik plati

  • 0
digitalni token

Foto: Shutterstock

Prvi digitalni token u Srbiji počeće da se prodaje polovinom juna, najavljuju iz Komisije za hartije od vrednosti, koja je odobrila izdavanje digitalnog tokena kompaniji Finspot.

Podsećamo, o tome je Telegraf Biznis nedavno pisao, kada je rečeno da zakon u Srbiji prepoznaje dve vrste digitalne imovine.

Kao što je mnogima već poznato, digitalni token je oblik digitalne imovine koji predstavlja bilo koju vrstu nematerijalnog imovinskog prava, a koji u jednom digitalnom obliku reprezentuje jedno ili više tih prava uključujući mogućnost za korisnika tokena da mu se pruži usluga, rekao je Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, za RTS.

- Ako pričamo o konkretnom tokenu koji je Komisija odobrila, pričamo o jednom sekjuriti tokenu koji predstavlja kvazi finansijski instrument, koji u najvećoj meri podseća na tradicionalne finansijske instrumente, a korisnici tog digitalnog tokena imaju pravo da učestvuju u profitu, odnosno na kamatu koju će im kompanija koja je emitovala token isplatiti - naveo je.

Istakao je i da "fintek predstavlja uticaj razvoja IT kompanija na finansijsku industriju".

- One predstavljaju dopunu finansijskog sistema i pružaju inovativna rešenja koje te usluge treba da približe klijentima tradicionalnim finansijskim institucijama i olakšaju pristup finansijskim uslugama. Kako se IT razvija, verovatno će u nekom trenutku početi da predstavljaju konkurenciju tradicionalnim finansijskim institucijama.

Kada neko želi da naplati fakturu tri meseca pre roka, može da pošalje zahtev kompaniji i dobije u vrlo kratkom roku 80 odsto para, a ostatak kada dužnik plati.

- Mi smo počeli sa radom u januaru 2021. godine. Od tada do sada smo finansirali devet miliona evra faktura. Više od 100 klijenata imamo iz čitave Srbije. Tim rastom smo dokazali pretpostavku da je ovakva usluga potrebna u zemlji jer mala i srednja preduzeća nemaju adekvatan pristup izvorima finansiranja. To smo osetili na svojoj koži, jer kao mala kompanija teško da možemo da dođemo do izvora finansiranja preko banaka. Naša misija je da mala i srednja preduzeća reše taj problem likvidnosti - rekao je tehnički direktor Finspota, Ognjen Kurtić.

Kaže da je digitalni token odličan alat, koji omogućava da oni bez velikih prepreka uzimaju novac od investitora, od fizičkih i pravnih lica, a investitorima plaćaju naknadu zato što koriste njihov novac.

Vrednost tokena biće 1.000 dinara i kupuje se najmanje 10.

- Kao i svaka investicija, i kupovina nosi određene rizike koji su dati u Belom papiru i njega je odobrila Komisija za hartije od vrednosti. Mislimo da investitorima može da pruži dodatnu sigurnost jer radimo u strogo kontrolisanoj oblasti, imamo licencu Ministarstva finansija, obavezu revizije i tu reviziju objavljujemo na našem sajtu. Kupci tokena dobijaju mogućnost da ulažu u kompaniju koja ima dokazan biznis model, potencijal za rast i na taj način ostvaruju profit - rekao je Kurtić za RTS.

bitkoin, kripto

Foto: Freepik

Kripto menjači "na čekanju"

Novac koji prikupljaju emisijom tokena, dodaje, direktno ide u privredu - finansiranjem faktura, i pomaže preduzećima da razvijaju biznis. Takođe, treba pomenuti da kupci tokena nakon kupovine na ovoj platformi imaju nekoliko opcija za investiranje.

Prema njegovim rečima, naš zakon je tehnološki neutralan.

- Nas kao regulatore ne zanima na kojoj tehnologiji token funkcioniše. Finspot koristi Poligonovu mrežu koja sa svoje strane koristi eterove smart kontrakte. To je jedna decentralizovana mreža koja pruža dozu sigurnost korisnicima da će njihovi podaci biti zaštićeni, budući da niko ne može na jednom mestu da sakupi sve podatke o samom instrumentu - navodi Janković.

Digitalni token je, treba reći, "konkurencija" kreditima i bankama.

- Banke dominiraju našim finansijskim tržištem, a inovativni instrumenti predstavljaju dopunu onoga što banke pružaju. Imamo kompanije koje su male, inovativne, ali nemaju ono što banke najviše vole da vide - kolateral kada odobravaju kredite. U tom slučaju tokeni predstavljaju dobru alternativu, a investitori mogu da investiraju u te kompanije samo na osnovu biznis modela i poverenja da će kroz rast te kompanije moći da finansiraju obaveze prema investitorima - ukazuje Janković i napominje da, za sada, još nije odobrena nijedna licenca za kripto menjače.

Video: Da li naša zemlja postaje digitalna?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>