• 1
 ≫ 

IT kao kec u rukavu: Plate naših stručnjaka idu do 8.500 evra, i to u Srbiji

 ≫ 

Prilikom pisanja komentara na posećenom stručnom sajtu, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža...

  • 1
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Izazovni projekti, prilika za usavršavanje i napredovanje, fleksibilno radno vreme, dobri odnosi u kompanijama, kao i dobijanje povratne informacije nakon razgovora za posao - najčešći su pozitivni utisci domaćih IT stručnjaka o poslodavcima u Srbiji.

To su pokazali podaci servisa IT Insajder na najposećenijem sajtu za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs. Ovaj sajt trenutno broji 2.000 prilika za zaposlenje i više od 5.000 verifikovanih komentara o domaćim IT poslodavcima.

Da raste interesovanje za informacijama o IT kompanijama dokazuje i stalni rast posećenosti sajta, pri čemu su domaći IT poslodavci dobro ocenjeni.

Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža, i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada.

Projekat IT Insajder je prvi ovog tipa na domaćem IT tržištu. Zanimljiv podatak je da je čak 62% komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom mejl adrese.

Omogućena je i validacija LinkedIn nalogom autora komentara, kako bi se istakla verodostojnost napisanog. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman. Sa druge strane, negativni komentari su idealna prilika za samorefleksiju, dodaje se u saopštenju.

Ipak, treba istaći da nijedna kompanija nije savršena, a to naročito važi za IT industriju gde se sve toliko brzo menja da organizacioni i upravljački procesi nikada zapravo to ne mogu da isprate, tako da transparentnost nije nešto što će ugroziti kompaniju.

Programeri: Shutt

Foto: Shutt

 

Podaci sa sajta HelloWolrd.rs pokazuju da čak 75% kandidata, pre nego što konkuriše na neku IT poziciju, pogleda profil te kompanije na našem sajtu, a na profilu ih najviše interesuje upravo sekcija sa iskustvima.

Programeri u Srbiji zarađuju i do 8.500 evra

Kako bi nivo transparentnosti domaće IT industrije podigli na viši stepen, na IT Insajderu je dodata sekcija "Plate", gde domaći stručnjaci mogu anonimno da napišu svoje neto iznose zarada.

Na ovaj način, zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji. Prema podacima koje je sajt HelloWorld.rs do sada prikupio, prosečna plata u IT sektoru u 2021. bila je iznad 1.500 evra, dok se ove godine očekuje i rast od 30%.

Da naši IT stručnjaci zarađuju visoke iznose govori i podatak o tome da na IT Insajderu postoji najveća plata senior Software Developera - od čak 8.500 evra. Anketa pokazuju i da recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca.

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    28. jun 2022 | 17:29

    Naravno da je u Srbiji sve profitabilno, nadjes si sam posao, niko ti nista nije pomogao, radis za crkavicu dok ne naucis i ne pocnes da napredujes polako i taman akd krenez da zivis od svog posla koji si godinama naucio dodje drzava kao parazit i akze daj ovamo 60% da mi zivimo preko tvojih ledja i da bude para za razbacivanje i davanje siptarima, hrvatima, francuzina i ostalima, e to je realnost it industrije u Srbiji......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>