• 8

Ambasadorka Srbije za Telegraf: Ovo je pitanje broj jedan u Nemačkoj, Srbija mora da iskoristi svoju priliku

Naš portal je na Tesla štandu razgovarao sa Snežanom Janković koja je ambasadorka Srbije u Nemačkoj. Jankovićeva je istakla značaj učešća naše zemlje, ali je govorila i o šansi koja nam se nameće

  • 8

Počeo je jedan od najvećih sajmova potrošačke elektronike IFA 2022 kojem prisustvuje i Telegraf Biznis, a već prvi dan jasno je da su kompanije pratile promene navika kupaca i novim geopolitičkim izazovima. Tako, većina se okreće opcijama za štednju struje, vode, kao i zelenoj energiji iz različitih izvora.

Govori se dosta o energetskoj efikasnosti i štednji i to optimalnim korišćenjem baš kućnih aparata i bele tehnike.

Srbija je inače jedina zemlja iz regiona Zapadnog Balkana koja učestvuje na ovom sajmu - kompanija Comtrade sa brendom Tesla na ovom događaju izložila je premium seriju bele tehnike, kao i QLED televizore.

A naš portal je na Tesla štandu razgovarao sa Snežanom Janković koja je ambasadorka Srbije u Nemačkoj. 

U razgovoru za Telegraf Biznis, Jankovićeva je istakla značaj učešća naše zemlje, ali je govorila i o šansi koja nam se nameće, a to je da u potencijalnoj energetskoj krizi, ponudimo još inovativnih proizvoda.

  • Koliko je IFA 2022 važan za kompanije, predstavnike, ali i potrošače?

- Značaj ove manifestacije je izuzetno veliki. Prema podacima koje sam dobila od organizatora sajma, na njemu učestvuje preko 1.000 kompanija iz gotovo čitavih regiona sveta.

Dakle, ovo nije sajam namenjen samo Nemačkoj publici ili stručnoj javnosti, već dolaze ljudi iz svih država koji su zainteresovani za proizvode bele tehnike i elektronike.

Međutim, važno je istaći da je Srbija zapravo jedina zemlja iz regiona Zapadnog Balkana koja učestvuje na ovom sajmu. Učestvuju iz našeg šireg regiona Hrvatska i Slovenija na primer, ali one su članice Evropske unije, a od drugih zemlja regiona jedino je zastupljena Srbija.

Mislim da je već to u dovoljnoj meri povećalo našu vidljivost i mapiralo nas kao zemlju inovacija i zemlju koja proizvodi i nudi proizvode koji su u ovom trenutku izuzetno traženi.

  • Ujedno, to je moje sledeće pitanje, kako smo ovde na Tesla štandu, brendu koji dolazi iz Srbije, kakav je vaš utisak, kako su se kompanije predstavile na sajmu ove godine?

- Veoma sam impresionirana izgedom sajma, zaista izgleda veoma moderno, veoma napredno po svim tehnološkim parametrima. I štand Tesle je takav, veoma privlači pažnju.

  • Primetili smo ovde na IFA da se potrošači mnogo više razumeju u tehnologiju i da znaju šta kupuju, s druge strane, štednja je postala glavna tema, ne samo u Nemačkoj već i u Srbiji i to štednja korišćenjem kućnih aparata. Kako to komentarišete?

- Da, upravo tako. Štednja energenata, čista energija su zapravo su možda najaktuelnije teme u Nemačkoj, i ovdašnja javnost je vrlo uključena u takve diskusije.

Dakle, kako da svako domaćinstvo uštedi na energentima, kako da smanji račun za struju i gas to je postalo pitanje broj jedan među stanovnicima Nemačke.

Mislim da je ovo šansa, između ostalog i sajam, za neke nove inovativne, investicione destinacije kao što smo mi, da iskoristimo tu priliku i da se sa našem proizvodima ovde nametnemo i po konkurentnoj ceni, ali i kvalitetu proozvoda koje nudimo.

Video: Tesla debituje na IFA 2022 sa Qled televizorima: Predstavljena kolekcija proizvoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    3. septembar 2022 | 09:03

    Kod nas je problem KORUPCIJA na svim nivoima odlučivanja.Svako ali svako traži pare da bilo šta uradi u Srbiji gospodjo Janković.Uzaludno je pričati bilo šta dok se to ne iskoreni ili bar smanji drastično.

  • Prekookeanski tanker zagađivač

    3. septembar 2022 | 08:09

    A kad nemačke termoelektrane proizvode električnu energiju na ugalj jer zbog sankcija Rusiji nemaju gas pa se takvom elektrikom pune elektromobili, to mi baš ne liči na ekološki čistu energiju. Ako sam lud, nisam blesav.

  • Mp

    3. septembar 2022 | 08:53

    Bez sekiracije nista nas ne pozuruj dok se lonac ne ohladi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>