• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mađari grade prvi pametni železnički čvor u Evropi: Grafikoni ilustruju odnos zemalja prema 5G mreži

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među članicama Unije, Nemačka prednjači kada govorimo o 5G tehnologiji i privatnim IP adresama

  • 1
5G

Foto: Shutterstock.com

Peta generacija (5G) mobilne telefonije je širom svetu uveliko u razvoju, ali Evropa prilično "kaska" za svojim vršnjacima na tom polju. Tu se, pre svega, misli na Aziju i SAD.

Prema istraživanjima, brzina prenosa podataka putem 5G mreže je toliko velika da je vreme odlaganja redukovano do nivoa nepostojanja - taj efekat će posebno uticati na gejming industriju, koja je sve progresivnija.

Ipak, to svakako nije jedina oblast na koju 5G ima uticaj. Na Danu inovacija, održanom u Budimpešti, kojem je prisustvovao i Telegraf Biznis, bilo je reči o naprednoj tehnologiji, krizi, situaciji u Evropi, razvoju kineske kompanije Huawei, i kao značajna tema pokrenuto je pitanje 5G mreže.

Svoje izlaganje o petoj generaciji mobilne telefonije započeo je analitičar telekomunikacija u "Economist Intelligence Unit"-u, Dekster Tilijen.

Kakav je odnos Evrope prema 5G?

Za početak, Tilijen se fokusirao na zemlje EU, i na globalni kontekst priče o petoj generaciji mreže. Konstatovano je da je svaka članica Unije lansirala usluge iz ove oblasti, te da se dostupnost 5G mreže širi, ali i da svakako postoji disparitet u evropskom regionu.

Kako vam bilo jasnije kojih je razmera taj disparitet i koje zemlje prednjače u postavci 5G mreže, obratite pažnju na grafikon ispod:

Huawei 5G

Foto: Telegraf.rs

Takođe je konstatovano da na nivou Starog kontinenta - Nemačka, inače najjača evropska ekonomija - ubedljivo prednjači po pitanju 5G, a kada je reč o privatnim IP adresama, odnosno internet mreži.

Dosta ispod Nemačke je Finska, a onda i Francuska, Španija, Austrija. Dakle, to je top 5 država u Evropi koje su najprogresivnije u pogledu pete generacije telekomunikacione mreže.

Huawei 5G

Foto: Telegraf.rs

Na šestom mestu je Švedska, pa slede Holandija, Poljska, Mađarska, Danska, Belgija, Italija i Češka.

Analitičar Tilijen je kroz svoje izlaganje napomenuo i da 5G još uvek ima dosta prostora za napredak u Evropi: 16 članica EU drži nivo ispod 66% kada je reč o 5G pokrivenosti, a 15 odsto od njih beleži pokrivenost manju od 50 procenata.

Ono što je, donekle, možda i očekivano - jeste da progresivnije zapadne zemlje Evrope, a nijedna država centralne i istočne Evrope nema 5G pokrivenost iznad 50%.

Grafikon ispod pokazuje gde je Evropa u odnosu na svoje "vršnjake":

Huawei 5G

Foto: Telegraf.rs

Ipak, treba istaći da je čak polovina zemalja koje su članice Unije lansirala privatne mreže, kao i da je Evropa na polju 5G kompletirala prvu fazu.

Ovo su ključne stavke:

  • Evropa je lansirala 5G, a sada treba da "razvije tražnju";
  • Regulator ima važnu ulogu u oblasti 5G mreže;
  • 5G je samo jedan element digitalizacije, te se paralelno moraju razvijati druge tehnologije.

Kineska kompanija Huawei je krajem septembra organizovala konferenciju pod nazivom "European Innovation Day 2022", sa ciljem da okupi neke od najznačanijih stručnih lica iz domena naprednih tehnologija, zelene energije, zelene tranzicije, 5G mreže i srodnih tema.

Među istaknutim govornicima je bio i Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih i spoljnoekonomskih poslova, koji je pričao o krizi, recesiji, ekonomskoj situaciji u Mađarskoj i podršci kineskih kompanija koje neprestano ulažu tamo i zapošljavaju Mađare. Takođe, Sijarto je posebno istakao dobru saradnju s tehnološkim divom Huawei, koja je izvor mnogih inovativnih 5G rešenja u Evropi.

George Delaportas, suosnivač i izvršni direktor PROBOTEK-a, rekao je na konferenciji da su u Huawei i Nova u Grčkoj sarađivali sa startapom PROBOTEK kako bi razvili i uspešno implementirali inovativno rešenje za rano otkrivanje požara i momentalnu intervenciju - koristeći 5G, veštačku inteligenciju i tehnologiju dronova.

U Austriji, kineska kompanija je na sličan način sarađivala sa firmom za bespilotne letelice, Dronetech, zarad razvijanja rešenja za pametnu poljoprivredu. Mreža 5G se koristi za uštedu vode i smanjenu upotrebu pesticida, uz povećanje produktivnosti.

huawei 5G

Foto: Telegraf.rs

S druge strane, ova tehnologija u Mađarskoj ima sasvim drugu primenu.

Partneri grade prvi evropski 5G pametni železnički čvor. Ideja je da se napuste tradicionalni obrasci i striktne podele, te da međunarodne organizacije i vlade sarađuju sa privatnim sektorom, kako bi podržale produktivnu digitalnu transformaciju pomoću veštačke inteligencije.

Kakav je vaš stav prema 5G mreži?

Glasajte

Video: MC Properties doneo odluku da ugasi rasvetu na fasadama svojih objekata tokom noći

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб ин

    2. oktobar 2022 | 20:52

    Брнабићка рече да нама то не треба. И после чудно што сви беже преко.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>