• 4

Dr Džihan Abazović za Telegraf Biznis o startapima, zapošljavanju u Srbiji: "5 najboljih biće u vezi medicine"

Dr Džihan Abazović, suosnivač Vincula Biotech Group, u razgovoru za Telegraf Biznis govori o tehnologiji u medicini, ali daje i prognoze o tome koji će to startapi najbrže dobijati šanse. Između ostalog, govori i o novom zapošljavanju u Srbiji

  • 4

Priča o startapima traje već 10 godina, ali tek je poslednjih par njihov rast intezivniji. Iako je naš ekosistem sve više prepoznat u svetu, potrebno je izlečiti još mnoge "dečje bolesti", a neke od njih su način na koji se dolazi do investitora.

Inovacije u oblasti zdravstva, alati za organizaciju rada na daljinu, komunikaciju među zaposlenima, onlajn poslovanje, e-commerce rešenja, učenje na daljinu... to su ideje za koje se danas očekuje da imaju dobar prolaz u narednoj godini i zagarantovane investicije.

Biotek startapi su neizbežni odgovor na biološke i zdravstvene krize, kao što je pandemija pokazala. U trci za rešenjima za zdravstvenu krizu, onaj koji prvi realizuje ideju može da se nada masovnoj primeni i brzom rastu kompanije, što je po sebi obećavajuće sa strane profita.

Medicina i razvoj u toj ogromnoj oblasti konačno je jednako na panelima konferencija, gotovo kao i IT rešenja. Takav sklop je bio na SPLET Tech, najvećoj regionalnoj konferenciji o inovacijama i inovacionom preduzetništvu.

Kako je to tehnologija postala jedna od najvažnijih tema u medicini, govorilo se i na marginama ovog foruma, ali i u salama gde se tražila stolica više.

Dr Džihan Abazović, suosnivač i izvršni direktor Vincula Biotech Group, u razgovoru za Telegraf Biznis govori o tom rastu ali i daje prognoze o tome koji će to startapi najbrže dobijati šanse. Između ostalog, govori i o novom zapošljavanju u Srbiji.

Pored toga što je suosnivač i izvršni direktor Vincula Biotech Grupe, Džihan je lekar specijalista Opšte bolnice „BioCell Hospital“.

Profesionalno interesovanje širio je u polju regenerativne medicine, baveći se primenom matičnih ćelija i derivata krvi, kao jedan od pionira u toj oblasti na našim prostorima. Objavio je brojne naučne radove iz oblasti regenerativne medicine u svetski renomiranim časopisima.

Čest je predavač i edukator za primenu derivata krvi i matičnih ćelija za različite indikacije. Nosilac je patentiranog sistema koji sistemima peristaltičkih pumpi filtrira krvnu plazmu i koncentruje fibrinogen bez oštećenja.

  • Imali ste prilično posećeno predavanje, koliko je ovakva konferencija važna za region?

- Pre svega da vam kažem da sam prijatno iznenađen brojem ljudi, njihovim interesovanjem, kao i dinamikom same konferencije. Iz različitih uglova su se čule drugačije teme na nesvakidašnji način, a značajno je za region iz više razloga.

Svi koji su došli su, barem moje iskustvo to pokazuje, došli da nešto čuju, nauče, da ostvare komunikaciju i da iz toga izvuku pouku, sklope posao.

  • Ne samo danas ovde, već u poslednje vreme dosta se govori o tek inovacijama u medicini, a dodatno korona je iznedrila i neke nove, pa su oči investitora uglavnom bile uperene ka toj oblasti. Da li je to bio privremeni trend?

- Ne mislim da je bio privremeni trend. Zapravo, mislim da je baš aktuelni trend. U poslednjih nekoliko godina medicina se sve više spaja s tehnologijom, pojedinačno, kao industrije su večne, a njihov spoj je upravo nešto što izaziva veliko intersovanje za ovako velika ulaganja kojima svedočimo.

  • Da li vi lično imate slična interesovanje, odnosno, da li planirate širenje kroz novi startap?

- Iako mi kažemo da smo firma, mi zapravo jesmo bazičan startap. U okviru svoje kompanije imamo više od 20 projekata, za koje smo planirali da ih implementiramo sve zajedno. Ipak, odlučili smo da ih lansiramo pojedinačno.

Vrlo verovatno da će neki do tih projekata ići kao startap.

  • Medicina kao biznis je kompleksna, čuli smo ovde da je jednoj poznatoj klinici bila potrebna pomoć sa strane u najboljem periodu poslovanja. Kako tu tehnologija "uskače", odnosno kad je trenutak da se potraži partner?

- Mislim da je to više stvar talasa dešavanja u svim ostalim sferama, a posledično i medicini. Momenat ne možete da prepoznate kao takav. Ja bar nisam uspeo da ga prepoznam, ali se trudite da konstantno budete na "talasu".

Kada uvidite da vas vaša samotalnost više ne održava, prinuđeni ste da uključite partnera koji je jači, veći i moćniji. Takav poslovni partner ne samo da će vas održati na tom vrhuncu, već i "prebaciti preko". A to je upravo što govorite o procesu koji je prošla jedna medicinska kompanija u Srbiji.

Verujem da je medicina u razvoju biznisa samo ispratila inovacije u ostalim oblastima.

  • Pošto se bavite sličnim poslom, prema vašem mišljenju, kojih će to top 5 startapa najbrže da nađu put do investitora u narednom periodu?

- Da ne dajem imena, ali konkretno - da ste me pitali pre pet godina odmah bih rekao da bi svih pet bili iz IT oblasti. A danas, ne ove godine, ali za dve sigurno - biće svih pet iz bio tehnologije.

Da li će svi biti vezani baš za medicinu, proizvodnju hrane, ili nešto treće, manje je važno, ali taj spoj medicine i biotehnologije biće dobitan.

  • Da li planirate nova zapošljavanja u okviru svoje kompanije?

- Apsolutno. Sada imamo kompaniju koja zapošljava blizu 20o ljudi. Biće prostora i za dodatni broj stručnjaka.

  • Naših, iz Srbije?

- Naravno, tako je. Upoznao sam danas i ljude koji se bave stvarima za koje nisam znao da postoje, a koji su i nama preko potrebne i vraćam se na vaše prvo pitanje - zbog toga je najveći značaj konfrencije - sklapati nova partnerstva.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>