• 0
 ≫ 

Od čega je FTX kupovao nekretnine? U vlasništvu berze kuće na moru, kondominijumi, penthausi...

 ≫ 

Najskuplja kupovina bila je u vrednosti od 30 miliona dolara za penthaus u naselju Albany

  • 0
kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried

Sem Benkmen Frid / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Sem Bankman Frid, njegovi roditelj i viši rukovodioci propale berze kriptovaluta FTX, kupili su u poslednje dve godine najmanje 19 nekretnina u vrednosti od skoro 121 milion dolara na Bahamima, pokazuju zvanični podaci o imovini prenosi Reuters.

Većinski su kupovali luksuzne kuće na plaži, uključujući sedam kondominijuma u ​​skupoj turističkoj zajednici zvanoj Albany, u vrednosti od skoro 72 miliona dolara.

Dokumenta pokazuju da je ova imovina trebalo da se koristi kao "rezidencija za ključno osoblje" kompanije. Međutim, Rojters nije mogao da utvrdi ko je živeo u stanovima.

Zapisi pokazuju da su kondominijumi koštali između 950.000 i 2 miliona dolara. Kao kupci nekretnina navode se Nišad Sing, bivši šef inženjeringa u FTX-u, Gari Vang, suosnivač berze i Bankman Frid.

Najskuplja kupovina bila je u vrednosti od 30 miliona dolara za penthaus u naselju Albany, odmaralištu gde Tajger Vuds organizuje golf turnir svake godine.

Imovinsku evidenciju nekretnine potpisao je Rajan Salame, predsednik kompanije FTX property, i pokazuje da je predviđeno kao "rezidencija za ključno osoblje".

Salame nije odgovorio na zahtev za komentar.

Dve nekretnine kompanije FTX Property označene su za komercijalnu upotrebu, grupa kuća od 8,55 miliona dolara koja je služila kao sedište FTX-a i zemljište od 4,95 hektara na obali koje je takođe trebalo da bude prenamenjeno za jedno od sedišta.

Kuća za odmor

Kuća na plaži u Old Fort Bay-u služila je kao "kuća za odmor" Fridovih roditelja, navodi se u dokumentu iz 15. juna.

Portparol Fridovog oca, profesora prava na Stanfordu, odbio je da prokomentariše zašto je par kupio kuću za odmor na Bahamima i na koji način su je platili - u gotovini, hipotekom ili od treće strane kao što je FTX.

- Od pre stečajnog postupka, gospodin Bankman i gospođa Frid su tražili da vrate tapiju kompaniji i čekaju dalja uputstva - naveo je portparol.

Podsetimo, berza FTX koja je ranije ovog meseca podnela zahtev za bankrot nakon što su kupci počeli da povlače svoj novac, nije odgovorila na zahtev za komentar.

Osnivač i nekadašnji izvršni direktor Sam Bankman-Frid takođe se nije oglašavao.

Oko milion kupaca suočeno je sa gubicima u ukupnom iznosu od milijarde dolara.

Rojters je izvestio da je Bankman-Frid tajno koristio 10 milijardi dolara sredstava klijenata da podrži svoj trgovački posao i da je najmanje milijardu dolara tih depozita nestalo.

U podnesku američkom sudu pred stečajnim sudom u okrugu Delaver ranije ovog meseca, Džon Rej, novi izvršni direktor FTX-a, rekao je da razume da su korporativna sredstva FTX grupe korišćena za "kupovinu domova i drugih ličnih stvari za zaposlene i savetnike".

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>