• 7

"Bitkoin je na veštačkom disanju": Prva banka Evrope oštro kritikovala kripto

Kažu da je kraj tog novčića bio predvidiv

  • 7
Bitcoin, Bitkoin Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka kritikuje sektor digitalnih valuta zbog omogućavanja ilegalnih aktivnosti. Kako je navela ECB, bitkon je na putu da postane irelevantan usred kripto kolapsa.

Kako navodi banka, bitkoin je na „veštački izazvanom poslednjem dahu pred put ka irelevantnosti“.

U oštrom postu, članovi Evropske centralne banke lrih Bindzajl i Jirgen Šaf kritikovali su bitkoin zbog toga što je leglo nelegalnih transakcija koje donose rizik po reputaciju svake banke koja se umeša u ovaj sektor.

Kažu da je kraj tog novčića bio predvidiv, čak i pre kolapsa platforme za trgovinu kriptovalutama FTX.

U ECB kažu da je tržišna vrednost bitkoina "u potpunosti zasnovana na špekulaciji", a da je njegova upotreba u transakcijama u stvarnom svetu bila ograničena jer su njegove "realne transakcije spore i skupe", prenosi Teletrejder.

"Kako bitkoin izgleda nije pogodan ni kao sistem plaćanja ni kao oblik investicije, u regulatornom smislu ne bi ga tako ni trebalo tretirati i niti bi ga trebalo legalizovati", zaključuje ECB, uz upozorenje finansijskoj industriji da ne promoviše investicije u bitkoin.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    1. decembar 2022 | 07:51

    Ima li kraja protivljenja banaka digitalnoj valuti? Znamo da vam to ne odgovara, jer ćete izgubiti uticaj i moć, pa niko više nije lud

  • M85auser

    1. decembar 2022 | 02:26

    Kada sam pricao da kripto-valute jos uvek nece imati svoju svetlu biducnost , strucnjaci “koji se bave sa istom dugo vremena” su mi se smejali i rekli da nemam pojma. Ljudi ne shvataju jednu vrlo prostu cinjenicu koja glasi : ako iza necega NEMAS pokrice , to bez pokrica je sklono u svakom trenutku da dozivi kolaps za tren oka. Onog trenutka kada neka drzava, banka .. budu stale iza nekih kripto-valuta tada ce funkcionisati. U suprotnom nista od njih. Jos uvek cemo mi suskati novcanicama , dugo dugo vremena. Realno tako i treba da bude. A istovremeno ovi pokusaji u pojedinim zemljama gde se kao suzbija papirni novac i gde se ide na to samo elektronskim putem placanja, ni to im nece uspeti. Pogotovo sada kada se sve urusava neminovno. Tek cemo “naje*avati” sa ne ulaskom u trag novcanicama kada se krene u obnavljanje urusenih zemalja inflacijom itd.

  • VP_Cikago

    1. decembar 2022 | 04:08

    Nadajte se samo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>