• 0
 ≫ 

Sinergija 22: Biznis ne postoji bez tehnologije, kako znati koji je alat najbolji za nas i kompanije?

 ≫ 

Otvorena Sinergija 22

  • 0

Dvadeset drugu godinu za redom, svečano je otvorena Sinergija – jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu.

Nakon dva digitalna izdanja konferencije, Sinergija 22 pod sloganom „Speed IT up“ ponovo uživo okuplja lidere digitalne transformacije u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja najaktuelnije trendove i alate za dodatno ubrzanje digitalizacije u cilju sveobuhvatnog razvoja društva, ekonomije i kvaliteta života pojedinaca.

Tokom tri dana održavanja Sinergije, brojni predstavnici biznisa, državnog sektora i eksperti iz oblasti informacionih tehnologija staviće u fokus nove modele rada, učenja, povezivanja i kupovine koji su tokom prethodne dve godine promenjeni iz korena. Kroz presek biznisa i savremene tehnologije i uspešne primere iz poslovne prakse, učesnici konferencije donose sveže ideje ne samo za ICT profesionalce, već i za donosioce odluka na svim poslovnim poljima.

Prvog Tehničkog dana Sinergije 22, kroz predavanja i praktične demonstracije, otvorene su teme tehnoloških inovacija koje oblikuju način na koji živimo i poslujemo – poput veštačke inteligencije, IoT-a, cloud computing-a i brojnih drugih koje organizacijama omogućavaju postizanje boljih poslovnih rezultata, strateško planiranje i implementaciju hibridnih modela rada.

Učesnici Sinergije su se složili da digitalna transformacija i pojedince i biznise čini produktivnijim, te da je, kao takva, najvažniji preduslov za konkurentnost svih segmenata društva, kako danas, tako i u budućnosti koju gradimo. U eri kada biznis ne postoji bez tehnologije, neophodno je dodatno ubrzanje digitalizacije.

"Tehnološke kompanije nisu samo tim programera, već vaši partneri"

U okviru panela „Benefiti korišćenja Power platforme za digitalnu transformaciju – uspešne priče iz Adriatic regije“ najveći klijenti kompanije Comtrade iz finansijskog sektora iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine podelili su svoja praktična iskustva implementacije Power platforme i govorili o svojoj viziji, benefitima koje su ostvarili, i izazovima sa kojima su se susreli.

Predstavljeni su procesi koji se mogu automatizovati korišćenjem Power Automate platforme, kao i uštede koje se na taj način ostvaruju.

Kako je istaknuto na panelu, alati mogu da promene radno okruženje, ali s druge strane, dolaze nove generacije koje žele da opimizuju dodatno svoje poslovanje, ali i da kreiraju sopstvena rešenja.

Zbog toga je potrebna stalna edukacija, ukazuju učesnici panela.

"Tražite da vam objasne, da vas edukuju, da vaš IT partner dostavi dokumentaciju kako da upravljate platformom. Tehnološka kompanija nije samo tim programera, već i vaši saradnici i savetnici na putu da lakše prođete kroz proces", rekao je Marko Jovanović iz Comtrade System Integration koji je bio moderator panela.

O tome smo razgovarali i na marginama konferencije sa Jovanovićem, kao i sa predstavnikom Triglav Slovenija, koji je takođe govorio na panelu - Sašo Pašič.

"Ovo je platforma koju koristi trenutno 20 miliona korisnika, a mi kao lideri u regionu koji smo implementirali alat u praksi, ukazali smo na opcije, potencijalne greške, ali i načine korišćenja platforme", rekao je za naš portal Jovanović.

Sašo Pašič navodi da je na panelu posebno interesovanje bilo oko sledećih koraka za dugoročno usvajanje platforme. "Kao kompanija koja primenjuje tehnološke novine, tu smo i da prikažemo trendove koji nam predstoje", naveo je on.

I mali biznisi mogu da priušte dobra rešenja

Na pitanje koliko je izazovno i malim biznisima da implementiraju ova rešenja, s obzirom na potencijalne troškove investicije, kažu:

"Digitalna transformacija nema alternativu, i mali i veliki biznisi moraju da se prilagode, prvo zato što su njihovi kupci na internetu danas. Investicija je takva da može biti prilagođena i malim kompanijama, na tome smo i radili u Comtrade u prethodnom periodu", kaže Marko Jovanović i dodaje da ukoliko se primeni ovakvo rešenje, kraće i manje će tehnološka kompanija biti angažovana, a to znači da će njihovo vreme biti jeftinije.

Sinergija jedna od najznačajnijih konferencija posvećenih digitalnoj transformaciji u jugoistočnoj Evropi, čije aktivnosti Comtrade Group tradicionalno podržava, a već šest godina unazad je "Partner godine" s Microsoftom. Ove godine, kompanija učestvuje na tri nivoa, odnosno kao Comtrade System Integration, Distribution, i Tesla brend.

Tokom drugog Tehničkog dana konferencije nastavlja se sa predstavljanjem najaktuelnijih IT tema poput Zero Trust, Microsoft Industry Clouds, Azure VMware Solution, Incident Management, Cybersecurity, Clean Architecture, Cloud Economics i FinOps servisi i strategije, Azure Bot i Blockchain, Low code, IaC, IoT, Power BI i Mixed Reality.

Treći, Biznis dan – predstaviće načine na koje tehnologija doprinosi jačanju ekonomije, primere uspešne digitalizacije velikih kompanija koje posluju u Srbiji, kao i primere iz javnog sektora, kroz studiju slučaja Republičkog zavoda za statistiku.

Na panel diskusiji Vizija velikih izvršni direktori svetskih i regionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji (Coca Cola HBC, Schneider Electric, Nelt Group, BlackRock, Comtrade System Integration) odgovoriće na pitanje zašto digitalizacija nije trošak, već investicija, dok će u okviru panela Fokus na retail o načinima na koje digitalizacija pravi revoluciju u maloprodaji razgovarati predstavnici uspešnih trgovinskih lanaca i e-commerce platformi iz kompanija Delhaize Srbija, Ananas, Sport Vision Group i Telekom Srbija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>