• 2

Katastrofa "FTX" mogla bi značajno da unazadi kripto: 3 načina koji će preoblikovati industriju

FTX je povezivao kupce i prodavce digitalnih valuta, poput bitkoina

  • 2
Sam Bankman-Fried Foto: Tanjug/AP

Kolaps FTX berze, koja je nekada vredela 32 milijarde dolara, "uzdrmao" je poverenje investitora u kriptovalute.

Učesnici na tržištu pokušavaju da procene obim štete koju je izazvao ovaj bankrot, kao i samo hapšenje nekadašnjeg direktora Sema Benkmena Frida - i kako će to preoblikovati kripto industriju u godinama koje dolaze.

CNBC podseća da je Benkmen-Frid podneo ostavku 11. novembra, te da je uhapšen na Bahamima prošle nedelje.

Vlada SAD ga je optužila za onlajn prevaru, prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti i pranje novca. FTX je povezivao kupce i prodavce digitalnih valuta poput bitkoina. Međutim, kompanija je učinila više od toga, jer se piše da je, navodno, "uronila" u račune klijenata kako bi izvršila rizične trgovine preko svoje sestrinske firme Alameda Research.

- To je veoma razočaravajuće za investitore, ili bolje rečeno, poražavajuće za investitore - rekla je Luiz Ebot, partner u advokatskoj firmi "Keystone Law", specijalizovanoj za oporavak kripto-imovine i prevare.

Jasno je da bi FTX skandal mogao radikalno da preoblikuje kriptovalute u narednom periodu, a ovo su 3 ključna, moguća scenarija:

Regulacija

Kao prvo, izgleda da će ovaj skandal podstaći regulatore na akciju. Kripto je, kao industrija, još uvek u velikoj meri neregulisana, što znači da investitori nemaju istu zaštitu koju bi imali da plasiraju svoja sredstva licenciranoj banci ili brokeru. To će se sada možda promeniti.

Vlade u SAD, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji preduzimaju korake da "pročiste" tržište. EU je, u tom smislu, uspostavila najsveobuhvatniji regulatorni okvir do sada. Cilj mu je da smanji rizike za potrošače koji kupuju kriptovalute, čineći berze odgovornim - ako izgube imovinu investitora. Ali Markets in Crypto-Assets (MiCA) treba da počne da funkcioniše tek za 12 meseci.

bitkoin Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Konsolidacija

Nakon kripto "zime" iz 2018, isplivalo je dosta novih kompanija i projekata, a među njima i FTX, osnovan u maju 2019. Sada se, ipak, očekuje da će u godinama koje dolaze - biti sve manje firmi i digitalnog novca. CNBC slikovito objašnjava da se FTX zaraza već širi.

Kripto zajmodavac BlockFi, koji je ranije tražio finansijsku pomoć od FTX-a, ušao je u stečaj. Sada se pažnja usmerava na druge firme za trgovinu i kreditiranje, kao što su Gemini i Genesis. Dodatno je izazovno to što su FTX i Alameda bili izuzetno aktivni investitori u kripto svetu.

Uticaj koji će ovaj potres doneti je takav da mnogi projekti, zapravo, neće imati sredstva, a samim tim ni resurse za nastavak i razvoj. Strahovi su porasli, zbog pitanja "finansijskog zdravlja" drugih velikih kripto berzi, nakon neuspeha FTX-a. Od početka 2020. godine, oko 900.000 bitkoina je otišlo sa berzi, prema podacima CryptoQuant-a.

Binance, najveća svetska kripto berza, zabeležila je odlive u milijardama dolara u protekloj nedelji. Trenutno, nema razloga za sumnju da se i ovaj gigant suočava sa rizikom od bankrota. Ali, berze kao što su Binance i Coinbase suočavaju se i sa mračnom tržišnom pozadinom, usred pada obima trgovanja.

Inovacije

Ipak, uprkos depresivnom stanju kripto tržišta i sumornom raspoloženju investitora, industrija digitalnih sredstava će verovatno uspeti. Zagovornici Web3, hipotetičkog interneta zasnovanog na blokčejnu, očekuju da će kripto "zima" 2022. godine prokrčiti put inovativnijoj upotrebi blokčejna, a ne špekulativnim upotrebama kriptovaluta sa kojima se danas povezuje.

Ostaje uverenje da će digitalna imovina biti sve veći deo naših života, bilo da se radi o kolekcionarstvu, vrednosti, identitetu. Kako dalje piše CNBC, "identitet bi mogao biti članstvo, za one koji koriste NFT-ove, da bi dobili pristup određenom događaju ili nečemu sličnom".

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    19. decembar 2022 | 17:54

    Da li zaista mislite da bi korporacije, banke i države tek tako dozvolile da se formira nekontrolisan novac poput kriptovaluta? Realno, količina novca, koja se obrće na tržištu kriptovaluta, je smešno mala u odnosu na ukupnu količinu novca, pa opet o kriptovalutama se godinama priča. Kupiš jak računar, pustiš ga da rudari i možda se obogatiš. Ili počneš da trguješ na berzi, pa se opet možda obogatiš. Obrni, okreni, navikli su nas na pojam digitalnog novca i sada polako uvode zvanične digitalne valute i ukidaju keš. Mogućnost zloupotrebe je ogromna. Ako niste podobni jednostavno vam blokiraju digitalni novčanik. Proizvodite puno CO2 - kazne vas direktno preko digitalnog novčanika. U digitalnoj zdravstvenoj nema informacije da ste primili 6-tu dozu vakcine? Nema problema, kazna se odmah naplati iz digitalnog novčanika... Da ne bi bilo da su ovo teorije zavere, trenutno je u postupku kreiranje digitalnog Evra, Juana...

  • Hehehe

    19. decembar 2022 | 19:31

    Samo neka unazadi ,da padne sve na 0. Sad se kupuje sadaaaaaaaaaa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>