• 2
 ≫ 

Plate u srpskoj IT industriji idu i do 8.500 evra

 ≫ 

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja

 • 2
Programer dizajner rad od kuće, racunar

Foto: Shutterstock

Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuje da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada, te se može primetiti povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Kako ova industrija konstantno raste, tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra. Plate u IT sektoru se povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

Najplaćenije pozicije u IT-u

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te se beleži porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:

1. Team lead – prosek 2.600 evra
2. Backend Developer – prosek 2.200 evra
3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra
4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra
5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda - čak 8.500 evra.

Kandidati sve aktivniji na tržištu

U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu. Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26% više u odnosu na
prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27% u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5%.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su:

1. JavaScript
2. GIT

3. SQL
4. Java
5. Python

Video: Korona iznedrila neke startape, ali šta će biti hit rešenja u narednom periodu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • To je plata..

  20. decembar 2022 | 09:52

  Tako i treba i još veća.. Sve su to mozgovi... A ne rijaliti...

  23
  6

  Podelite komentar