• 0
 ≫ 

Meta će platiti 725 miliona dolara kazne zbog podataka koje je delio s drugom firmom

 ≫ 

Od kada je tužba podneta, Fejsbuk je prestao da dozvoljava trećim licima da pristupe korisničkim podacima preko njihovih prijatelja, rekli su tužioci

  • 0
Facebook meta logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Meta je pristala da plati 725 miliona dolara za rešavanje dugotrajne tužbe u kojoj se tvrdilo da je Fejsbuk nezakonito delio korisničke podatke sa istraživačkom firmom Kembridž analitika. 

To je "najveća svota ikada postignuta u grupnoj tužbi u vezi sa privatnošću podataka i najviše što je Fejsbuk ikada platio za rešavanje privatne tužbe", rekli su tužioci u sudskom podnesku kasno sinoć, prenosi Bloomberg.

Nagodba dovodi Metu korak bliže rešavanju tužbe iz 2018. godine, nakon što je otkriveno da je britanska istraživačka firma poveza sa predsedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. dobila pristup podacima čak 87 miliona korisnika. Nagodbu još uvek mora da odobri nadležni savezni sudija.

Od kada je tužba podneta, Fejsbuk je prestao da dozvoljava trećim licima da pristupe korisničkim podacima preko njihovih prijatelja, rekli su tužioci.

Kompanija je takođe ojačala svoju sposobnost ograničavanja i praćenja načina na koji treće strane stiču i koriste informacije korisnika Fejsbuka i poboljšala svoje metode za saopštavanje korisnicima koje informacije Fejsbuk prikuplja i deli o njima, navodi se u podnesku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari