• 0
 ≫ 

Da li će džins koji nosite praviti roboti? Ovo je nova "strategija" velikih svetskih kompanija

 ≫ 

Giganti kao što su nemački Simens i američki Levi's isprobavaju dokle sve ide robotika u 21. veku

  • 0
devojka farmerke Foto: Pixabay

Da li će vam robot ikada napraviti plavi džins? To pitanje ovih dana postavlja Rojters, a neke kompanije trenutno ulažu napore da to i otkriju.

Naime, kompanije za odeću i tehnologiju, uključujući nemački Simens i američki Levi's, isprobavaju dokle sve ide robotika u 21. veku. Eugen Solovjov, koji vodi taj projekat u Simensu u San Francisku, kaže da je "odeća poslednja industrija vredna bilione dolara koja nije automatizovana".

Inače, američki ogranak Simensa radi na automatizaciji proizvodnje odeće od 2018. godine. Inače, sama ideja u upotrebi robota za vraćanje proizvodnje u "punu snagu" dobila je zamah tokom pandemije, jer su zamršeni lanci snabdevanja istakli rizike od oslanjanja samo na udaljene fabrike, poput onih u Kini.

Kako je u Aziji radna snaga najjeftinija, te gotovo sve svetske kompanije "preko" sele proizvodnju, jasno je da je sve stalo usred kovida-19. Onda su inovativne firme došle na ideju da ne zavise od Kine, ali i da nemaju dodatne troškove.

Dodatno, prema pisanju Rojtersa, pronalaženje načina da se smanji potreba za ljudskom radnom snagom u Kini i Bangladešu, omogućilo bi da se više proizvodnje odeće vrati na zapadna potrošačka tržišta, uključujući Sjedinjene Države.

Ali, to je osetljiva tema. Mnogi proizvođači odeće oklevaju da govore o potrazi za automatizacijom - jer to izaziva zabrinutost da će radnici u zemljama u razvoju "trpeti", odnosno gubiti poslove i prihode.

S druge strane, možda se može naći kompromis, tako da mašine urade jedan deo posla, kako bi se barem zatvorio deo razlike u troškovima između Sjedinjenih Država i jeftinih stranih fabrika.

Video: Tesla debituje na IFA 2022 sa Qled televizorima: Predstavljena kolekcija proizvoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>