• 0

Insajderi iz industrije otkrivaju kakvi su izgledi za bitkoin u 2023: Godina opreza ili oporavka?

Prošle godine, tržište kriptovaluta izgubilo je 1,4 milijardi dolara u vrednosti

  • 0
Bitcoin, Bitkoin Foto: Shutterstock

Nakon burne godine za bitkoin, postavlja se pitanje kakvo će tržište kriptovaluta biti u godini pred nama. Novinari lista CNBC imali su priliku da razgovaraju sa insajderima iz industrije, na konferenciji u kriptovalutama u Švajcarkoj, koji su slikovito predstavili 2023. godinu kao "godinu opreza".

Očekuje se će se bitkoin trgovati u određenom rasponu, kao i da će biti osetljiv na makroekonomsku situaciju kao što je rast kamatnih stopa i da će nastaviti da bude promenljiv.

Međutim, eksperti sa optimizmom gledaju na narednu godinu.

Prošle godine, tržište kriptovaluta izgubilo je 1,4 milijardi dolara u vrednosti, sa industrijom koja se součila sa problemima likvidnosti i bankrotima dopunjenim kolapsom berze FTX.

Ta zaraza proširila se širom tržišta.

Iako je bitkoin malo porastao na početku godine, u skladu sa rizičnim sredstvima poput akcija, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će bitkoin ponovo testirati svoj istorijski maksimum od nešto ispod 69.000 dolara, ali je možda dostigao dno.

- Postoji šansa da je (bitkoin) ovde dostigao dno - rekao je Bil Tai, rizični kapitalista i kripto veteran, dodajući da kriptovaluta može da padne i na 12.000 dolara pre nego što opet skoči.

Meltem Demirors, direktor strategije u "CoinShares", rekao je da bi bitkoin morao da se trguje na donjoj granici između 15.000 i 20.000 dolara, i na gornjoj granici između 25.000 i 30.000 dolara.

Ona je dodala da je većina "prisilne prodaje", koja se dogodila prošle godine kao rezultat kolapsa tržišta sada završena, ali sada ne dolazi puno novog novca u bitkoin.

Investitori takođe paze na makroekonomsku situaciju. Bitkoin je dokazao da je usko povezan sa rizičnim sredstvima, kao što su akcije, a posebno sa tehnološkim teškim Nasdaq-om.

Na ova sredstva utiču promene kamatnih stopa iz Federalnih rezervi, kao i drugi makroekonomski potezi.

Entoni Skaramuci, osnivač "SkyBridge Capital-a", nazvao je 2023. godinu, "godinu oporavka" za bitkoin i predvideo je da bi mogao da se trguje po ceni od 50.000 do 100.000 dolara za dve do tri godine.

S druge strane, Tai smatra da bi uticaj bankrota FTX-a mogao da se oseti i u narednih šest do devet meseci.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>