• 0

"Pozajmica" FTX-a je mnogo veća od prvobitnih 12 milijardi dolara: Navodno klijenti oštećeni za pet puta više

Zajmovi klijentima su stavljeni na raspolaganje preko "backdoor-a" koji je kreirao suosnivač FTX-a Geri Vang, rečeno je na sudu

  • 0
kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Advokati za stečaj rekli su da je trgovačka firma "Alameda" Sem Benkman-Frida, imala pristup kreditnoj liniji od 65 milijardi dolara od FTX-a.

Zajmovi klijentima su stavljeni na raspolaganje preko "backdoor-a" koji je kreirao suosnivač FTX-a Geri Vang, rekli su. "Backdoor" implicira na nešto što je rađeno u tajnosti ili na način koji nije direktan ili pošten.

Na sudu je rečeno da je novac korišćen za luksuzne kupovine, poput aviona, za žurke i političke donacije prenosi Yahoo News.

Osnivač i direktor propale berze FTX Sam Bankman-Frid uputio je suosnivača Garija Vanga da kreira "tajna vrata" kako bi omogućio njihovoj firmi "Alameda" da pozajmi 65 milijardi dolara sa računa klijenata na berzi kriptovaluta bez njihove dozvole, rečeno je u Stečajnom sudu u Delaveru u sredu.

- Gospodin Vang je stvorio ova "zadnja vrata" tako što je ubacio jedan broj u milione linija koda za razmenu, kreirajući kreditnu liniju od FTX-a do Alamede, na šta kupci nisu pristali. I znamo veličinu te kreditne linije. Bila je 65 milijardi dolara - rekao je advokat FTX-a Endru Ditderih.

Podsetimo, kada je na delo isplivao skandal sa jednom od dve najveće kripto berze, govorilo se da je Bankman-Frid "pozajmio" 12 milijardi dolara, međutim, najnovija saznanja pokazuju da je to navodno mnogo veći broj.

Osnivač berze je drugi najveći donator za demokratske ciljeve, ali kaže da je donirao isto toliko republikancima koristeći "tamni" novac.

Takođe, nekretnina na Bahamima u vrednosti od 256, 3 miliona dolara takođe je registrovana na ime FTX-a, uključujući i 15 stanova u istoj zgradi.

Drugi sudski podnesci govore da je FTX potrošio 9,6 miliona dolara na "hranu i zabavu" u samo devet meseci.

Ditderih je rekao da je ostatak novca otišao na lične zajmove, sponzorstva i investicije.

Na sudu je rečeno i da je FTX do sada povratio 5 milijardi dolara gotovine, kriptovaluta i hartija od vrednosti, sa "planovima za monetizaciju preko 300 drugih nestrateških investicija" u vrednosti od 4,6 milijardi dolara.

Sem Benkman-Frid izjasnio se da nije kriv po optužbama, pokrenuvši pravnu bitku sa visokim ulozima koja ga suprotstavlja dvojici njegovih najbližih bivših poslovnih partnera.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>