• 4

Prodaja pametnih telefona u Kini pala za 13 odsto: Najveći pad u deceniji

Ukupan broj isporučenih uređaja iznosio je 286 miliona, što predstavlja pad sa 329 miliona u 2021. godini

 • 4
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje

Foto: Shutterstock

Prodaja pametnih telefona u Kini u prethodnoj godini pala je za 13 odsto, što je najveći pad za taj sektor u poslednjoj deceniji, pošto su potrošači kupovali veoma oprezno, saopštila je danas firma za istraživanje tržišta IDC.

Ukupan broj isporučenih uređaja iznosio je 286 miliona, što predstavlja pad sa 329 miliona u 2021. godini, a to znači da je ukupan obim prodaje u 2022. bio manji od onog iz 2013, i po prvi put od tada je godišnja prodaja pala na ispod 300 miliona, navodi se u izveštaju.

Telefoni Vivo, koje pokreće operativni sistem Android, bili su najprodavaniji brend prethodne godine, sa tržišnim udelom od 18,6 odsto, a njegove isporuke pale su za četvrtinu.

Drugi najprodavaniji brend bio je Honor, a na trećem mestu bili su Epl i Oppo.

Pad prodaje pametnih telefona u Kini odrazio se i na prodaju u tom sektoru na globalnom nivou, jer je globalna isporuka pametnih telefona dostigla 1,2 milijarde, što je najniže od 2013. i predstavlja pad od više od 11 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jaram

  29. januar 2023 | 11:59

  Svi kineski telefoni imaju instaliran "backdoor" odnosno "malware" i kompletne podatke koriu šalju u Kinu. Većina se ne može ni pokrenuti ako me prihvatite uslove korišćenja koji se razlikuju od drugih proizvođača.

  1
  2

  Podelite komentar