• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majkrosoft "u kandžama" Evropske komisije: Ne daju mu da dominira ovim tržištem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Portparol kompanije potvrdio je da je zakazana usmena rasprava za 21. februar.

  • 0
Microsoft Foto: Indranil Aditya/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majkrosoft će uložiti poslednji napor u pokušaju da pred antimonopolskom komisijom EU na zatvorenom ročištu - 21. februara - odbrani svoju ponudu od 69 milijardi dolara za kupovinu kompanije Activision Blizzard, koja je tvorac popularne igrice „Call of Duty", saopštila je ta kompanija.

Podsećamo, ugovor najavljen u januaru 2022. bio bi najveća akvizicija plaćena u gotovini do sada.

Američka kompanija je zatražila saslušanje nakon što je dobila upozorenje Komisije za sprečavanje monopola o mogućim antikonkurentnim efektima posla.

U prigovoru koji je poslat američkom tehnološkom gigantu, Komisija za sprečavanje monopola iznela je razloge zbog kojih bi kupovina kompanije Activision Blizzard mogla ugroziti konkurenciju na tržištu video igara.

"Ovakav potez je posledica istrage o ugovoru sklopljenom u novembru, koju je pokrenula Evropska unija. Majkrosoft bi uskoro mogao da blokira pristup popularnoj franšizi kompanije Activision-Blizzard pod nazivom Call of Duty", navodi izvor blizak Komisiji.

Portparol kompanije potvrdio je da je zakazana usmena rasprava za 21. februar.

Majkrosoft, koji je proizvođač Xbox-a, najavio je kupovinu Activision Blizzard u januaru prošle godine, kako bi mogao da se takmiči sa liderima na tržištu igrica, kompanijama Tencent i Soni, ali je taj pokušaj blokiran regulativom u Evropi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će Majkrosoft ponuditi pravne lekove tokom saslušanja, koji bi doprineli realizaciji fer dogovora.

Evropska komisija za zaštitu konkurencije već je jednom zaustavila Majkrosoft u nameri da kupi kompaniju, kada je stala na put preuzimanju platforme GitHub.

Članovi antimonopolske komisije kažu da bi strategija kompanije Majkrosoft mogla ugroziti konkurenciju na tržištu video igara za konzole i računare.

"To bi dovelo do skoka cena, pada kvaliteta i manje inovacija u radu proizvođača video igara, što bi negativno uticalo na potrošače", navode u Komisiji. Američka federalna komisija za trgovinu zatražila je od suda u Vašingtonu da blokira dogovor o kupovini firme Activision Blizzard, kako bi se izbegla šteta koju bi aranžman mogao doneti industriji video igara.

Navodi se da bi sklapanjem ugovora Majkrosoft imao mogućnost ograničavanja pristupa igre konkurentskim firmama.

Video: Srbi ne misle o hrani kad su na poslu: Šta da vi naručite da jedete kad kolege traže picu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>