• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Digitalno pismeni" radnici zarađuju mnogo više od ostalih: U ovom delu sveta plate im veće čak 65%

Vreme čitanja: oko 2 min.

U istraživanju je učestvovalo više od 30.000 zaposlenih i 9.000 poslodavaca iz 19 zemalja

  • 0
digital, posao

Foto: Shutterstock

Azijsko-pacifički region (APAC) je iz geografskog koncepta prerastao u globalnu ekonomsku mašineriju od nekoliko miliona stanovnika, a danas je posebno pogodno tlo za radnike sa naprednim digitalnim veštinama.

Ono što je još zanimljivije ljudima koji rade u oblasti didžitala - jeste podatak da tamošnji zaposleni zarađuju do 65% više od onih koji ne koriste digitalne veštine u svom radu.

Te podatke su istakle konsultantske kuće Gallup i Amazon Web Services, a reč je o upoređivanju radnika sa istim stepenom obrazovanja i istim radnim stažom.

Napredne digitalne veštine odnose se na veštine u složenim oblastima kao što su razvoj softvera ili aplikacija, veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

Recimo, arhitekte u klaudu i programeri softvera smatraju se naprednim digitalnim radnicima. Digitalno kvalifikovani radnici — odnosno oni sa naprednim veštinama, kao i oni sa osnovnim ili srednjim veštinama (e-pošta, obrada teksta) — dodaju približno 4,7 biliona dolara godišnjem bruto domaćem proizvodu regiona, piše CNBC.

"Organizacije u APAC regionu, koje zapošljavaju napredne digitalne radnike, kao što su programeri softvera ili arhitekte klauda, prijavljuju godišnje prihode za 2021. 150% veće od organizacija koje zapošljavaju samo osnovne digitalne radnike i 286% veće zarade od onih kompanija koje zapošljavaju srednje digitalne radnike", piše u izveštaju Asia Pacific 2023 Digital Skills.

U istraživanju je, inače, učestvovalo više od 30.000 zaposlenih i 9.000 poslodavaca iz 19 zemalja.

Ispitanici su bili iz Australije, Indije, Indonezije, Japana, Malezije, sa Novog Zelanda, zatim iz Singapur, Južne Koreje i sa Tajlanda.

Rezultati su otkrili da visokokvalifikovani digitalni radnici u proseku dobijaju 58% veće plate od svojih "vršnjaka" na poslu, tj. kolega koji uopšte ne koriste digitalne veštine. Čak i zaposleni koji barataju osnovnim digitalnim veštinama kao što je slanje mejlova ili obrada teksta - zarađuju 39% više od onih koji ne koriste nijednu digitalnu veštinu na poslu.

posao, kancelarija

Foto: Shutterstock

Ovo stanje je izraženije u Singapuru i Indoneziji, gde zaposleni koji koriste bilo koji nivo digitalnih veština zarađuju 97% odnosno 93% više, u poređenju sa svojim kolegama koji nisu "digitalni pismeni", navodi se u izveštaju.

Gallup procenjuje da 72 odsto radnika u Azijsko-pacifičkom regionu ne koristi računar na poslu, a čak 83 odsto indijske radne snage nije "digitalno pismeno". Od 28% koji zaista koriste računar, samo 8% koristi napredne digitalne veštine, dok 14% koristi osnovne digitalne veštine.

Kako CNBC dalje piše, skoro polovina anketiranih digitalnih radnika rekla je da ih veća plata motiviše da traže dodatnu obuku u tom domenu. Recimo, napredni digitalni radnici u Indoneziji imaju dvostruko veće šanse da budu "veoma zadovoljni" svojim poslom u poređenju sa osnovnim digitalnim radnicima.

S druge strane, zadovoljstvo poslom kod "osnovnih digitalnih" i "naprednih digitalnih" radnika - maltene je na istom nivou u zemljama sa visokim prihodima kao što su Australija i Japan.

Video: Kako zaista izgleda rad na popularnim kruzerima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>