• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska IT kompanija programere plaća čak 2.000.000 dinara: Ovo je i dalje "zanimanje veka"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaključak je da stari mehanizmi nagrađivanja u novim okolnostima nisu uvek svrsishodni

  • 0
posao, programer Foto: Freepik

Iako je kriza zakucala i na vrata IT stručnjaka, što se tiče otpuštanja u nekim svetskim zemljama, ovaj sektor je i dalje u usponu što pokazuje i podatak da je jedna IT kompanija u Srbiji ove godine plaćala programere 17.000 evra, rečeno je na panelu „Da li je kriza učinila IT kadrove pristupačnijom radnom snagom“, na Kopaonik biznis forumu.

Iznoseći ovaj podatak, generalni direktor MVP Workshop Studio, Aleksandar Bjelić, naveo je da "nije lako naći IT kadar i da stručnjacima iz ove oblasti plata nije uvek najvažnija, već im je ponekad, naročito onim mlađim, važno i da u određenoj firmi imaju od koga da uče".

- Moramo da vidimo šta možemo da im ponudimo i čime da ih pridobijemo i zadržimo - istakao je on i dodao da stari mehanizmi nagrađivanja u novim okolnostima nisu uvek svrsishodni.

Poznato je i da IT stručnjaci često rade od kuće, pa je na panelu razgovarano i o prednostima i manama fleksibilnih oblika rada. Tako je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, ukazao da je "socijalizacija veoma bitna komponenta pripadnosti kompaniji", kao i da mladi danas veći značaj pridaju korisnosti - nego pripadnosti kući.

- Ljudski je da se okupljamo i družimo, a kada se radi od kuće slabiji je osećaj pripadnosti kompaniji. Banke nude balans u radu od kuće I u kancelariji - rekao je on, uz ocenu da osećaj pripadnosti treba da traje.

Osim toga, Vasić ističe da se, što se banaka tiče, jasno pokazalo da je banka tamo gde je mobilni telefon i naveo da brojke pokazuju de je 2019. bilo 1,2 a sada je 3,8 miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva.

- Samo lane smo sklopili 75.000 ugovora sa klijentima koje u tom trenutku nismo videli - rekao je on. Istakao je da je digitalizacija jedan od najizraženijih trendova u bankarstvu i naveo podatak kako se predviđa da će do 2030. godine u veštačku inteligenciju biti uloženo oko 60 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, banke i fintek kompanije sve više sarađuju, pa banke organizuju hakatone kako bi privukle fintek kompanije.

Generalni direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić je ocenio da je IT sektor tokom krize doživeo mnogo promena, da će biznisi i dalje tražiti stručnjake iz ove oblasti i naveo da je automobilska industrija ona koja sve više postaje softerska.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>