• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sreda je novi petak: Zaposleni u tehnološkom gigantu štrajkuju zbog otpuštanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavno je otpušteno više od 200 ljudi u sedištu kompanije u Cirihu

  • 1
google protest u februaru, stop union busting Foto: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Zaposleni u Guglovoj kompaniji u Cirihu, koja zapošljava više od 5.000 ljudi, štrajkovali su danas kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom nedavnog otpuštanja više od 200 ljudi.

Portparol sindikata IT radnika Sindikom saopštio je da je ovaj štrajk čin solidarnosti sa onima koji su otpušteni, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da su zaposleni "uznemireni zbog netransparentnosti otpuštanja", kao i da su "posebno razočarani" time što Gugl otpušta radnike u periodu kada ova kompanija prihoduje milijarde dolara svake godine.

Sindikom navodi da je više od 2.000 zaposlenih u kompaniji Gugl u Cirihu pristalo na smanjenje plata i broja radnih sati da bi se izbegla otpuštanja, ali da to Gugl nije prihvatio.

Guglova matična kompanija Alfabet je u januaru saopštila da će ukinuti 12.000 radnih mesta širom sveta, što znači da će biti otpušteno šest odsto svih zaposlenih u toj kompaniji.

Podsetimo, prošlu godinu obeležili su masovni otkazi u tehnološkim kompanijama, a kako smo nedavno preneli, Meta je nakon 11.000 otkaza u novembru, najavila otpuštanje još 10.000 radnika.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    15. mart 2023 | 18:11

    Sacekajte 3 i 4 kvartal ove godine tek ce da krene krah.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>