• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je bitkoin položio bankarski stres test?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kriptovaluta je za sada prekinula svoje veze sa akcijama i obveznicama i drži se rasta zlata

  • 0
bitkoin, kripto

Foto: Freepik

Dok kriza "drma" tradicionalni svet akcija i obveznica, bitkoin odjednom deluje kao sigurno utočište prenosi Rojters.

Nestabilna kriptovaluta deluje pozitivno i zdravo, baš kao što bankarski slom vodi u naručje recesije.

Bitkoin je porastao 21 odsto ovog meseca, dok je nestabilni S&P 500 izgubio 1,4 odsto, a zlato poraslo za 8 odsto.

Kriptovaluta je za sada prekinula svoje veze sa akcijama i obveznicama i drži se rasta zlata, ispunjavajući barem jedan deo sna kreatora Satošija Nakamota - da bitkoin može da posluži kao utočište investitorima koji pate.

Rasprodaja banaka izbrisala je stotine milijardi dolara tržišne vrednosti i primorala američke regulatore da pokrenu hitne mere. Prošle nedelje banka Silicujmske doline doživela je kolaps, sa sobom povlačeći njujoršku Signature banku, a švajcarski Kredi Svis je testiran na ivici.

Povratak osnovama

Ipak ne treba se zaletati. Ovo je bitkoin, piše dalje Rojters.

- Medveđi argument bi bio da je ova dinamika privremena i da se ovaj rast neće održati - rekao je Ouellette.

Ostaje da se vidi da li će se naklonost bitkoina zadržati dok se pažnja pomera na sastanak politike Federalnih rezervi ove nedelje, na kome američka centralna banka mora da ide tankom linijom u borbi protiv inflacije i stresa u bankama.

Štaviše, privlačnost kriptovalute nije bila samo u sigurnosti.

Brz rast cena primorao je neke prodavce na kratko da smanje svoje opklade i otkupe novčić.

Podaci iz Coinglass-a pokazuju da su trgovci u ponedeljak likvidirali kripto pozicije u vrednosti od 300 miliona dolara, a većina od tog ukupnog iznosa - 178,5 miliona dolara bile su kratka pozicija.

Bez obzira na to, bitkoin ponovo raste. Sada ima skoro 43% ukupnog tržišta kriptovaluta, što je njegov najveći udeo od prošlog juna, prema podacima CoinMarketCap-a, dok je ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta skočila za 23% na 1,1 milijardu dolara od 10. marta.

- Vidimo povratak osnovnom etosu bitkoina, finansijskoj imovini nezavisno od neprozirnosti i mešanja centralizovanog finansijskog sistema - rekao je Henri Elder, šef decentralizovanih finansija (DeFi).

Kriza mejnstrim banaka je takođe podstakla određeno interesovanje za DeFi, pri čemu je ukupna vrednost tokena povezanih sa takvim platformama porasla na 49 milijardi dolara sa 43 milijarde dolara tokom prošle nedelje, prema podacima DappRadar.

Bitkoin u bankarskoj krizi 

Doduše, nisu sve sfere digitalnog sveta ostale imune na kolaps banaka. Drugi po redu stabilan novčić Circle USD ili USDC izgubio je 1:1 vezu prema dolaru nakon što je saopštio da su njegove rezerve bile u zatvorenoj banci Silicijumske doline.

Kako su se širile brige oko sposobnosti USDC-a da održi svoju vezu, njegova tržišna kapitalizacija je prošlog petka pala na 36,8 milijardi dolara sa 43,8 milijardi dolara nedelju dana ranije, čak i kada je vodeći stabilan novčić Tether dobio oko 4 milijarde dolara.

Učesnici na tržištu su rekli da su neka povlačenja USDC-a verovatno reinvestirana i u bitkoin, što je doprinelo pokretanju rasta.

- Prerano je reći da je bitkoin dokazao narativ da je alternativa u bankarskoj krizi - upozorio je Ed Hindi, glavni investicioni direktor kompanije Tyr Capital u Ženevi.

- Trka koje smo trenutno svedoci u bitkoinu će se posmatrati kao trenutak kada je njegova glavna imovina kao decentralizovana nesuverena imovina testirana na stres - zaključio je.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>