• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski gigant prihvatio tendersku ponudu: Ponuđeno im 15 milijardi dolara za Tošibu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija ponuda svakako mora da prođe regulatorni pregled u nekoliko zemalja

  • 0
Toshiba, kompanija, logo Foto: Shutterstock

Japanski proizvođač elektronike i tehnologije Tošiba prihvatio je tendersku ponudu od 15 milijardi dolara od otkupnog fonda koji čine glavne banke i kompanije u zemlji.

Japan Industrial Partners je osnovan 2002. godine radi restrukturiranja japanskih kompanija. Kompanije u koje je investirao su Soni, Hitachi, Olimpus i NEC javlja Fox Business.

Tošiba je saoptšila da je njen odbor prihvatio ponudu po ceni od 36 dolara po akciji, a da je završila 32 dolara po akciji i trguje se po ceni od 34 dolara rano danas.

Ponuda je poslednje poglavlje u naporima kompanije da se preokrene, dozvoljavajući da postane privatna i da se ukloni sa berze u Tokiju.

"Ofšor" investitori imaju značajan udeo u Tošibinim akcijama, i ostaje nejasno da li će biti zadovoljni najnovijom ponudom.

Ukoliko dogovor bude uspešan, to će zadržati japansko poslovanje Tošibe u savezu sa japanskim partnerima.

Najnovija ponuda svakako mora da prođe regulatorni pregled u nekoliko zemalja, uključujući Ameriku, Vijetnam, Nemačku i Maroko.

Tošiba inače već godinama pokušava da se privatizuje, a postojao je i predlog da se podeli na dve kompanije, ali je on odbijen od strane akcionara.

Kompanija se godinama bori sa kontroverzama, počevši od računovodstvenog skandala 2005. godine.

Video: Gigatronu uručen sertifikat Fer za potrošače

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>