• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Završeno preuzimanje Tošibe: Japanski gigant odlazi sa berze nakon 74 godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tošibine akcije počele su da se trguju u maju 1949. godine

  • 0
Toshiba kompanija logo Tošiba Foto: Tanjug/AP

Tošiba, jedna od najvećih i najstarijih japanskih firmi, trebalo bi da okonča svoju 74-godišnju istoriju na berzi pošto je grupa investitora kupila većinski udeo.

Kompanija je saopštila da je konzorcijum, predvođen privatnim kapitalom kompanije Japan Industrial Partners, kupio 78,65 odsto njenih akcija.

Posedovanje više od dve trećine firme omogućava grupi da završi posao preuzimanja od 14 milijardi dolara (11,4 milijarde funti).

Koreni firme datiraju iz 1875. godine, kao proizvođača telegrafske opreme. Prema ugovoru, njene akcije bi mogle da budu skinute sa berze već krajem ove godine.

Kompanija će sada napraviti "veliki korak ka budućnosti sa novim akcionarom", rekao je predsednik kompanije i izvršni direktor Taro Šimada, a prenosi Bi-Bi-Si.

Tošibine akcije počele su da se trguju u maju 1949. godine kada je Tokijska berza ponovo otvorena, nakon što je Japan izašao iz razaranja Drugog svetskog rata.

Njena odeljenja se kreću od kućne elektronike do nuklearnih elektrana, a decenijama posle Drugog svetskog rata bila je simbol ekonomskog oporavka zemlje i njene tehnološke industrije.

Tokom 1985. godine, Tošiba je pokrenula nešto što je opisala kao "prvi laptop računar za masovno tržište".

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>