• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ugovor sa Majkrosoftom će uvećati srpski IT izvoz": Lučić otkrio i dve trenutno najunosnije branše

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine Telekom će birati od 5 do 10 ideja

  • 0
Internet Explorer Foto: monticello / Shutterstock.com

Direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, rekao je danas da će potpisani ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji američke kompanije Majkrosoft i TS Venčrs fonda Telekoma Srbija pomoći da se višestruko poveća izvoz srpskog IT sektora.

- Ugovor znači dodatno jačanje fonda Telekoma, jer za godinu i po dana mi smo pomogli devet startapa koji su kvalitetni i sa velikim potencijalom, ali njima su pored finansiranja potrebni i Majkrosoft paketi i alati - rekao je Lučić za TV Prva, i istakao da će vrednost pomoći u alatima biti do 150.000 evra.

Pozvao je startape da se prijave za pomoć Telekomovog fonda. Kako kaže, to je bitno za sve mlade kompanije u početnoj fazi.

- Majkrosoft je prepoznao nas kao nekog ko bira kvalitetne startape i pomaže mladim ljudima da u Srbiji naprave proizvod koji ćemo izvoziti - rekao je Lučić i naglasio da će Telekom pokušati da sličan aranžman tokom sledećeg kvartala ostvari i sa Amazonom jer, kako je rekao, i ta kompanija poseduje klaud i internet alate koje veliki broj startapa u Srbiji koristi.

- Pozvao bih sve startape da se slobodno obrate našem habu. Mi ćemo se potruditi da svake godine odaberemo minimalno između pet i 10 ideja. Ove godine ćemo se potruditi da ostvarimo saradnju i sa drugim američkim kompanijama koje finansiraju startape u srednjoj fazi kako bismo im pomogli prilikom pune ekspanzije kada završe proizvod - objasnio je direktor Telekoma.

Ocenio je i da je ovaj ugovor veliki podsticaj za srpsku privredu jer je IT, kako je ranije navela i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, jedan od najboljih srpskih izvoznih proizvoda.

Kako je objasnio, za dva od devet startapa postoje ozbiljne prognoze da će postati prvi srpski "junikorni" (jednorozi), odnosno da će vredeti više od milijardu dolara. "Ti startapi razvijaju inovativne ideje, jedna je iz domena zdravstva, odnosno brzo otkrivanje srčanih mana, a druga iz domena mikroprocesora".

Lučić dodaje da je Telekom Srbija, zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Vladom Srbije, započeo i projekat pokrivanja optikom - najudaljenijih sela, koje vlada finansira uz pomoć Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- To je veoma važan projekat kako bi se zadržali ljudi, da ostanu na "svojim ognjištima". To će biti kvalitet interneta ravan onom u centru Beograda.

Kako je objasnio, cilj akcije je da 120.000 domaćinstava u najudaljenijim delovima zemlje dobije optički internet. "Država će pomoći sa 250 miliona evra, a Telekom će izgraditi veći deo te mreže".

(Telegraf Biznis)

Video: Lučić: Telekom će po projekcijama 2023. vredeti 4 milijarde evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>