• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija četvrta u Evropi, a prva u regionu: Ocena Svetske banke o digitalnoj transformaciji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naša zemlja na globalnom nivou zauzima 11. mesto

  • 0
Posao, biznis, digitalni Foto: Shutterstock

Prema poslednjem globalnom izveštaju Svetske banke, koji uporedno prati napredak 198 ekonomija sveta u oblasti digitalne transformacije, Srbija se našla na 11 mestu na svetskom nivou, odnosno na visokom četvrtom mestu u Evropi piše sajt Cord.

Vrednost indeksa zrelosti digitalne adminstracije od 0,895 omogućila je Srbiji da naporeduje na globalnoj listi za 40 mesta u poređenju sa rezultatima iz 2020. godine. To Srbiju dovodi na prvo mesto u regionu, ali i ispred Austrije, Španije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljvestva dalje navodi sajt.

U izveštaju, Srbija je u grupi "A", tj. u grupi globalnih lidera na polju digitalne transformacije, kako u odnosu na vrednost kompozitnog indeksa zrelosti digitalnog upravljanja, tako i u odnosu na svaki od pojedinačnih indeksa koji procenjuju u kojoj meri su obezbeđeni ključni sistemi i tehničko-tehnološki katalizatori digitalne transformacije, pružanje digitalnih usluga, adekvatnost propisa i politika, nivo digitalnih veština, ali i postojanje mehanizama za digitalnu interakciju i uključivanje građana i postojanje drugih važnih preduslova.

Na prvoj Međunarodnoj konferenciji "Budućnost biotehnologije", koja je održana u oktobru prošle godine, premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je izvoz iz naše IT industrije preko 2,5 milijarde evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Siniša Mali: "Država je za zdravsto odvojila najviše novca do sada"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>