• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prva zapadna zemlja koja brani ChatGPT: I Alibaba ima svog "konja za trku", predstavljen kineski rival

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta druge zemlje rade po ovom pitanju?

  • 0
chatGPT Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Krajem marta je odjeknula vest da je Italija prva zapadna država koja je zabranila softver ChatGTP, navodno zbog kršenja privatnosti italijanskih korisnika.

Nacionalno telo za zaštitu podataka saopštilo je da će odmah blokirati i istražiti OpenAI, američku kompaniju koja stoji iza popularnog alata za veštačku inteligenciju.

Kako se pisalo, ova naredba Regulatornog tela Italije je privremena - dok se ne utvrdi poštovanje zakona EU o privatnosti, od strane OpenAI-a.

Italijani kažu da OpenAI nema pravnu osnovu koja bi opravdala "masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka", da bi obučavala ChatGPT, a šta kažu u drugim zemljama?

OpenAI, koji podržava Microsoft, rizikuje suočavanje sa kaznom od 20 miliona evra ili 4% svog globalnog godišnjeg prihoda, ako ne pronađe rešenje za ovu situaciju u roku od 20 dana.
  • Velika Britanija je prošle nedelje objavila planove za regulisanje veštačke inteligencije. Umesto da uspostavi nove propise, vlada je zatražila od regulatora u različitim sektorima da primenjuju postojeće propise. Predlozi UK, u kojima se ChatGPT ne pominje imenom, podrazumevaju neke ključne principe koje kompanije treba da slede kada koriste veštačku inteligenciju u svojim proizvodima, uključujući bezbednost, transparentnost, pravičnost, odgovornost i osporavanje. Britanija u ovoj fazi, ipak, ne predlaže ograničenja za ChatGPT, ili bilo koju vrstu veštačke inteligencije. 
  • Očekuje se da će ostatak Evrope zauzeti daleko restriktivniji stav prema veštačkoj inteligenciji od britanskih "kolega", koji se sve više udaljavaju od EU zakona o digitalizaciji, nakon povlačenja Britanije iz bloka. Evropska unija, koja je često u prvom planu kada je u pitanju tehnološka regulativa, predložila je revolucionarni zakon o veštačkoj inteligenciji, a pravila će u velikoj meri ograničiti upotrebu veštačke inteligencije u kritičnoj infrastrukturi, obrazovanju, sprovođenju zakona i pravosudnom sistemu. 
  • SAD još uvek nisu predložile nikakva formalna pravila koja bi omogućila nadzor nad tehnologijom veštačke inteligencije. Nacionalni institut za nauku i tehnologiju u toj zemlji je objavio nacionalni okvir koji kompanijama koje koriste, dizajniraju ili primenjuju sisteme veštačke inteligencije - daje uputstva za upravljanje rizicima i potencijalnom štetom. Ali, radi se o dobrovoljnoj osnovi, što znači da se firme neće suočiti sa posledicama ako ne poštuju pravila. Do sada nije bilo reči o preduzimanju bilo kakvih radnji da se ograniči ChatGPT u SAD.
  • ChatGPT nije dostupan u Kini, niti u raznim drugim zemljama koje su podložne internet cenzuri, kao što su Severna Koreja, Iran i Rusija. Nije zvanično blokiran, ali OpenAI ne dozvoljava korisnicima u Kini da se prijave. Umesto toga, nekoliko velikih tehnoloških kompanija u Kini razvija alternative.
alibaba Foto: Sipa Asia / ddp USA / Profimedia

Alibaba sprema svog "igrača" za izlazak na teren

Baidu, Alibaba i JD.com, neke od najvećih kineskih tehnoloških kompanija, najavile su planove za "ChatGPT rivale". Kina nastoji da osigura da njeni tehnološki giganti razvijaju proizvode u skladu sa svojim strogim propisima.

Prošlog meseca, Peking je uveo prvu regulaciju ove vrste o takozvanim deepfakes, sintetički generisanim ili izmenjenim slikama, video zapisima ili tekstovima napravljenim pomoću veštačke inteligencije.

Kineski regulatori su ranije uveli pravila koja regulišu način na koji kompanije koriste algoritme za preporuke. Jedan od zahteva je da kompanije moraju da podnesu detalje svojih algoritama regulatoru sajber prostora.

Kada je reč o Alibabi, tehnološki gigant je već otkrio svoj proizvod Tongyi Qianwen. Taj softver će posedovati mogućnosti kineskog i engleskog jezika, pomenuto je nedavno na samitu 2023 Alibaba Cloud Summit, prenosi CNBC.

- Nalazimo se na tehnološkoj prekretnici, vođenoj generativnom veštačkom inteligencijom i računarstvom u oblaku, a preduzeća u svim sektorima počela su da prihvataju transformaciju inteligencije, kako bi ostala "u igri" - rekao je Danijel Džang, predsednik i izvršni direktor Alibaba grupe i izvršni direktor Alibaba Cloud-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>