• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanska Sega kupila kompaniju koja je napravila Angry birds

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sega je objasnila da je to učinila kako bi ojačala svoju poziciju na globalnom tržištu igara

  • 0
Angry birds Foto: Shutterstock

Japanska kompanija Sega Sammy Holdings odlučila je da plati 776 miliona dolara za finsku kompaniju Rovio koja stoji iza nekada popularne igrice Angry birds.

Originalna igra Angry Birds bila je prva mobilna igra koja je dostigla milijardu preuzimanja, što je rekord koji je potvrdila Ginisova njiga svetskih rekorda, a kompanija Rovio tvrdi da je njegova kombinovana biblioteka igara dostigla 5 milijardi preuzimanja od prošle godine.

Kompanija je, takođe, producirala dva Angry birds filma, a ima 550 zaposlenih i nalazi se na osmom mestu u svetu.

Najavljujući ovu kupovinu Sega je objasnila da je to učinila kako bi ojačala svoju poziciju na globalnom tržištu igara za koje postoje procene da će rasti  na 263,3 milijarde dolara u naredne tri godine, što je skok od 56 odsto.

Iz Sege kažu da će iskoristiti znanje Rovia kako bi svoje igre uspešno postavili na tržište igrica na mobilnim telefonima, piše BBC.

Prihodi kompanije Rovio skočili su na 317,7 miliona dolara u prošloj godini, sa 272,3 miliona koliko je zabeleženo 2020. godine. U isto vreme njihova operativna dobit je smanjena sa 42,5 na 28,6 miliona dolara.

Rovio had a stock market valuation of $707m (£571m) by the close of trading on Friday, but shares in the company jumped by nearly 18% on Monday after the deal with Sega was agreed.

Sega je proizvela nekoliko video igara koje su zabeležile višemilionsku prodaju, a najpoznatija je po Soniku, jednom od najpopularnijih likova iz njenih igara koji se pojavio i u dva filma.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>