• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakva je budućnost obrazovanja: "AI omogućava da bolje razumemo decu i pružimo im personalizovane mogućnosti"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na konferenciji Tomorrow održan panel "Od teorije do prakse: Veštačka inteligencija u obrazovanju"

  • 4
Srećko Miodragović, Pamel AI in education Foto: Nikola Tomić

"Veštačka inteligencija nije samo alat za prenošenje znanja i učenja, već i potencijalni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja. AI u obrazovanju je tržište koje brzo raste i očekuje se da će ovaj rast biti 45 odsto svake godine u periodu od 2022. do 2030. godine, dostižući 80 milijardi dolara do kraja decenije", upravo ovom rečenicom otvoren je panel "Od teorije do prakse: Veštačka inteligencija u obrazovanju" na tehnološkoj konferenciji Tomorrow, a napisala ga je ni manje ni više veštačka inteligencija.

Naime moderator ovog panela, Srećko Miodragović ispred Comtrade kompanije, prisutnima je na ovaj način želeo da pokaže mogućnosti veštačke inteligencije, ali i da dobije odgovor od alata "Kakve su prognoze za nju u narednih pet godina?".

O ulozi veštačke inteligencije u obrazovanju pored Miodragovića, govorili su i: predsednica "Women in DeepTech" Paulina Čotrova, izvršni direktor kompanije "Positive" Miljan Radanović i izvršna direktorka instituta Metaverse Kristina Jan Zang.

- Alat sa veštačkom inteligencijom nije nešto oko čega treba da brinemo, već je alat koji nam omogućava da bolje razumemo decu i pružimo im personalizovane mogućnosti - istakla je Čotrova, dodajući da praktično znanje nije dovoljno već mora da bude povezano sa emocionalnom inteligencijom.

Ono što veštačka inteligencija može, ne može da postigne nijedna postojeća tehnologija koja se koristi pri obrazovanju, naglasila je direktorka instituta Metaverse.

- Moramo da imamo veoma pragmatičan i balansiran pristup. Treba da se zapitamo zašto trebamo AI u edukaciji. Ne zato što je ovo 'vruća tema' već zato što nijedna tehnologija u obrazovanju ne može da ostvari ono što može veštačka inteligencija. Najveći izazov u obrazovnom sistemu je taj da više zapravo ne odgovara svrsi - dodala je doktorka Jang.

CT, sponzor Foto: Telegraf.rs

Ispred kompanije "Positive" prisutnima se obratio Miljan Radović koji je želeo da naglasi da ako želimo da veštačka inteligencija postigne rezultate, moramo da oslobodimo ljude straha od njene upotrebe.

- Ljudi se plaše da će im veštačka inteligencija preuzeti poslove. Pre svega moramo da ih oslobodimo tog straha, a onda i da im ukažemo šta oni mogu da urade sa njom - zaključio je Radović.

Konferencija, koja je prethodno održana u Dubaiju u februaru, prikupila je preko 40.000 učesnika.

(Telegraf Biznis)

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    13. maj 2023 | 19:48

    Mora ovo da propadne pa onda sve iz pocetka!

  • Novak

    14. maj 2023 | 05:52

    Budućnost obrazovanja sa sadašnjom politikom, nikakva. Dok je god na naslovnim stranicama dnevne štampe i TV elita bez škole i obrazovanja. Samo da napomenem elegantne dame bez morala i znanja i čak šta više proglasavaju srpskim majkama i robijaši sa nekoliko ubistava i bez škole a heroji su i ponos nacije a i bogati i kola i vile i zgrade i trošak dnevni 400-500 evra dnevno. Znači prvo ukinuti ovakav vid obrazovanja. Dignuti moral i vrednost obrazovane dece od KV radnika do VSS. Kad tu vrednost budemo ispostavilo imaćemo uspeh. I najbitnije je da prosvetni radnik bude testiran da elita znanja stoji ispred đaka. E tu u ocenjivanju nema ni veza ni poznanstvo već znanje.

  • Перагеније

    13. maj 2023 | 20:55

    ХАХАХАХА, благо ономе коме ВИ помогне у разумевању ичега...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>