• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat oko čipova eskalira: Kina uvela restrikcije američkoj kompaniji zbog "nacionalne bezbednosti"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj potez kineske vlade dolazi pošto su SAD, Japan i Evropa ograničile izvoz naprednih čipova u Kinu

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

Kineska vlada je u nedelju objavila nova ograničenja za jednog velikog američkog proizvođača čipova, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost dok globalna konkurencija oko naprednih poluprovodnika eskalira.

Vodeći regulator kibernetičke bezbednosti u Kini, poznat kao Kineska administracija za sajber prostor (CAC), najavio je reviziju proizvoda kompanije Micron Technology ubrzo nakon što su SAD i Japan objavili nova ograničenja pristupa kineskim firmama tehnologiji koja se koristi u proizvodnji čipova. Micron je vodeći američki proizvođač poluprovodnika koji se koriste u računarskoj memoriji i hardveru za skladištenje podataka.

- Revitija je otkrila da Micron-ovi proizvodi imaju ozbiljne rizike po bezbednost mreže lanca snabdevanja, što utiče na kinesku nacionalnu bezbednost - navodi CAC u saopštenju u kojem se ne navode navodni bezbednosni rizici.

Operateri kritične infrastrukture u Kini trebalo bi da prestanu da kupuju proizvode od Microna, navodi agencija.

- Kina čvrsto promoviše otvaranje prema spoljnom svetu i, sve dok je u skladu sa kineskim zakonima i propisima, pozdravlja preduzeća i različite platformske proizvode i usluge iz različitih zemalja da uđu na kinesko tržište - objašnjavaju.

Kineski zakon definiše "kritičnu infrastrukturu" široko, tako da se može primeniti na kompanije u širokom spektru ekonomskih sektora koji se kreću od komunikacija i finansijskih usluga do transportnih sistema.

Micron je u izjavi za FOX Business rekao: "Primili smo obaveštenje CAC-a nakon njegovog pregleda Micron proizvoda koji se prodaju u Kini. Procenjujemo zaključak i procenjujemo naše sledeće korake. Radujemo se nastavku razgovora sa kineskim vlastima.“

SAD, Evropa i Japan preduzeli su korake tokom prošle godine da ograniče izvoz sofisticiranih čipova koji se koriste u proizvodnim procesima za automobile, pametne telefone i računare u Kinu zbog zabrinutosti da bi ih kineska vlada mogla koristiti za unapređenje svoje vojne modernizacije ili dalje unutrašnje represije.

Ti potezi dolaze kada Komunistička partija Kine zauzima sve odlučniji stav prema regionalnim susedima poput Tajvana i "guši ljudska prava u Hong Kongu i Sinđangu".

Kina gleda na tehnološka ograničenja kao na pokušaj da blokira svoj razvoj i postepeno je uzvraćala udarce zbog zabrinutosti da bi trgovinska ograničenja mogla imati negativan uticaj na kineske kompanije koje proizvode telefone, računare i druge elektronske uređaje.

Oko 10 odsto Micron-ovog prihoda potiče iz Kine, ali većina te prodaje dolazi od ne-kineskih firmi koje nabavljaju čipove za upotrebu u proizvodima proizvedenim u Kini.

(Telegraf Biznis)

Video: Da ovo jeste na zemlji i nije naučna fantastika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>