• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvan OpenAI: 7 obećavajućih startapa koji su spasili život, ubrzali razvoj lekova i poboljšali proizvodnju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sajt MarketWatch donosi sedam obećavajućih startapa koji stvaraju sopstvene tragove u Silicijumskoj dolini i šire

  • 0
Starački dom, četbot, rengenski snimak, Google translate i veštačka inteligencija

Foto-kolaž: Shutterstock

Kada vam neko spomene pojam "veštačke inteligencije", verovatno će vam prvo pasti na pamet OpenAI i ChatGPT, međutim tehnološko nebo je široko i za druge startape, koji polako ulaze u trku sa svojim alatima baziranim na AI.

Na osnovu nedavnih intervjua sa rizičnim kapitalistima i tehnološkim rukovodiocima u AI prostoru, sajt MarketWatch donosi sedam obećavajućih startapa koji stvaraju sopstvene tragove u Silicijumskoj dolini i šire, od zdravstva do proizvodne oblasti.

"Inflection AI"

Ovaj startap osnovan je od strane suosnivača LinkedIN-a Reida Hofmana i Guglovog DeepMind sousnivača Mustafe Sulejmana.

Njih dvojica predstavili su prvi AI četbot alat, nazvan PI, u maju ove godine.

ChatGPT-jev rival koristi generativnu AI tehnologiju za interakciju sa korisnicima kroz dijaloge u kojima ljudi mogu postavljati pitanja i deliti povratne informacije.

"Imagene AI"

U pitanju je možda i prvi startap koji koristi veštačku inteligenciju za pomoć onkološkim pacijentima. Naime, putem tehnologije molekularnog testiranja ovaj alat uspeo je da spasi barem jednog pacijenta, zbog ranog otkrivanja bolesti.

- Ova tehnologija pomogla je da spasimo pacijenta sa rakom pluća kroz mogućnost da identifikuje specifičan tip kancera kroz nekoliko minuta, navodeći adekvatnu terapiju - rekao je David Blumberg, osnivač i izvršni partner kompanije Blumberg Capital, koja je investitor kompanije Imagene iz Tel Aviva.

stariji zabrinut  čovek  bolnica rezultati

Foto: Shutterstock

SafelyYou

Sa sedištem u San Francisku, SafelyYou je sistem veštačke inteligencije koji otkriva i analizira padove u staračkim centrima u više od 30 država.

Naime, ovaj alat prati starije, detektuje njihov pad i obaveštava negovatelje, takođe analizira kako je do pada došlo.

DeepL

DeepL nije baš AI senzacija preko noći. Naime, ova tehnologija nemačke kompanije stara je već šest godina, a zasniva se na pretplati koja korisnicima omogućava da iskoriste prednosti interne AI tehnologije prevođenja.

Najčešće je koriste multinacionalne kompanije za operativnu upotrebu i univerziteti u svrhu istraživanja i učenja.

Ranije ove godine, kompanija je navodno prikupila više od 100 miliona dolara, ali su odbili da komentarišu ove navode.

foto Pixabay

foto Pixabay

Absci Corp

Ova generativna AI kompanija za istraživanje lekova nalazi se u Vankuveru. Tehnologija kompanije, koja procenjuje kombinacije proteina za medicinu, sarađuje sa Institutom za rak, oksfordskim Institutom za reumatologiju, kao i sa klijentima poput Merck-a.

Aligned AI

Ovaj startap nalazi se u Oksfordu i razvio je tehniku za moderiranje sadržaja za koju tvrdi da nadmašuje modele iz OpenAI.

U izazovu filtriranja sadržaja koje je kreiralo Google-ov odeljenje Jigsav, OpenAI-jeva moderacija sadržaja zasnovana na GPT-u je bila u stanju da precizno filtrira samo oko 32% problematičnih odgovora chatbot-a, dok je Aligned AI pronašao 97%.

Bright Machines

Ova softverska kompanija radi sa proizvođačima kako bi dodala fleksibilnost i skalibilnost njihovoj proizvodnji.

Putem inteligentne atuomatizacije, kompanija iz San Franciska pomaže svojim neimenovanim poslovnim partnerima da povećaju proizvodnju elektronskih delova različitih veličina i oblika na istoj montažnoj traci.

Ovo im je omogućilo da proizvode komponente bliže mestu gde se prodaju i na taj način izbegavaju probleme u lancu snabdevanja.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>