• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Široka mreža obmane, sukoba interesa i neotkrivanja podataka": SAD tuže najpoznatiju kripto berzu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Binance zarađuje prvenstveno od prikupljanja naknada za kripto trgovine

  • 0
Binance Coin Foto: Shutterstock

Američki regulatori, komisija za hartije od vrednosti (SEC) tužili su Binance, najveću svetsku kripto berzu, optuživši kompaniju da vodi ilegalnu berzu u SAD i da obrće sredstva klijenata vredna milijarde dolara.

Komisija za hartije od vrednosti, primarni regulator Wallstreet-a, navodi da kompanija "očigledno zanemaruje" američke zakone o hartijama od vrednosti. U tužbi je kao optuženi istaknut i izvršni direktor Binance Changpeng Zhaoa, poznatog kao CZ.

- Kroz 13 optužbi, mi navodimo da su Zhao i Binance bili uključeni u široku mrežu obmane, sukoba interesa, neotkrivanja podataka i proračunatog izbegavanja zakona - rekao je predsednik SEC-a Geri Gensler u saopštenju od ponedeljka.

SEC takođe navodi da su Zhao i Binance pomešali imovinu klijenata. U tužbi se dalje navodi da su Zhao i Binance znali da krše zakone SAD, a kao dokaz navode reči jednog od funkcionera ove berzeizrečene u neformalnom razgovoru: "mi poslujemo kao nelicencirana berza hartija od vrednosti u SAD, brate", piše CNN.

Portparol Binance-a rekao je da kompanija ozbiljno shvata navode SEC-a, ali veruje da su optužbe agencije "neopravdane".

Changpeng Zhao Foto: Hugo Amaral/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

- S poštovanjem se ne slažemo sa navodima SEC-a da je Binance poslovala kao neregistrovana berza hartija od vrednosti ili da je nelegalno nudila i prodavala hartije od vrednosti. Zbog naše veličine i globalne prepoznatljivosti imena, Binance se našao kao laka meta uhvaćena usred američkog regulatornog natezanja - kažu u kompaniji.

Binance je dugo tvrdio da ne podleže američkim zakonima jer nema fizičko sedište u Americi. Zhao tvrdi da je sedište kompanije gde god da se nalazi u bilo kom trenutku, "što odražava namerni pristup pokušaju izbegavanja regulative", navodi se u tužbi.

Navodi se da su Zhao i Binance obmanuli investitore o kontroli rizika i da su "pokušali da izbegnu američke zakone o hartijama od vrednosti objavljujući lažne kontrole kako bi mogli da zadrže velike klijente na svojim platformama“.

Binance zarađuje prvenstveno od prikupljanja naknada za kripto trgovine. Zhao je pokrenuo kompaniju u Kini 2017. godine, a kasnije se preselio kako bi izbegao napad kineske vlade na digitalnu imovinu.

Američki regulatori su intenzivirali kontrolu nad kripto platformama od kolapsa FTX-a, berze koju je osnovao Sem Bankman-Fried, u novembru prošle godine.

FTX je sada u centru onoga što su federalni tužioci nazvali jednom od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD. Bankman-Frid se izjasnio da nije kriv po više tačaka optužnice za prevaru i zaveru i čeka suđenje. Nekoliko njegovih bivših poslovnih partnera priznalo je krivicu i sarađuje sa vlastima.

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>